Pingstkyrkan i Jönköping höll under onsdagen presskonferens där man berättade om den unge mannen som tog sitt liv i väntan på migrationsverkets besked. Hör Sakhi Mohammadi berätta om det som hänt hans vän och hur hans tid i Sverige är i klippet ovan. Foto: svt

Jönköpingskille tog sitt liv efter Migrationsverkets avslag

Uppdaterad
Publicerad

En ung afghansk man i Jönköping begick förra veckan, enligt Pingstkyrkan, självmord efter att några dagar tidigare för fjärde gången ha fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Jag känner djup sorg och förtvivlan över att det här skulle behöva hända med en av de mest utsatta, asylsökande som kämpar för sitt liv, säger Chatrine Carlson, vice föreståndare för Pingstkyrkan i Jönköping.

Pingstkyrkan i Jönköping är i sorg efter självmordet. Killen har under flera år varit med i pingstkyrkan som stöttat honom. 2016 döptes han och enligt Chatrine bar han ofta med sig en bibel på sitt språk.

Påverkades av väntetiden

Hans död sänder nu vågor av sorg, rädsla och ilska bland hans vänner inom församlingen. Enligt Pingstkyrkan var självmordet en följd av den långa väntetiden på uppehållstillstånd:

– Han påverkades starkt av den och man såg ju att ju längre tiden gick och ju fler avslag han fick, så sjönk modet. Så var det, säger Chatrine Carlson.

Enligt Pingstkyrkans ledning angav Migrationsverket som skäl till att den unge afghanen inte fick uppehållstillstånd att hans kristna tro inte var geniun och övertygande.

– Vi har ju sett den här killen i vår verksamhet delta i våra aktiviteter. Var inte hans tro genuin, då är inte min tro geniun, säger Pingstkyrkans ordförande Ulrik Josefsson.

SVT Jönköping har sökt Migrationsverket, som säger att det är en tragisk händelse men att de inte vill kommentera det enskilda fallet.

Foto: SVT

Hör Sakhi Mohammadi berätta om det fruktansvärda som hänt hans vän och hur hans tid i Sverige är i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.