Dennis Lundquist, utvecklingsstrateg på Nässjö kommun, uppger att de prioriterar arbetet mot skadegörelsen. Foto: Philip Naskret/SVT

Kommun tar krafttag mot vandaliseringen

Uppdaterad
Publicerad

I Nässjö kommun anmäls mest skadegörelse i hela länet och kommunen har även legat över riksgenomsnittet i flera år. Och förra året ökade kostnaden för skadegörelse ytterligare.

Nässjö har i flera år legat högt i statistiken över anmäld skadegörelse och 2015 gick kommunens kostnader för vandalisering upp från 400.000 kr per år till runt 600.000 kr.

– Vi har haft som mål i flera år att jobba med skadegörelsefrågan för om man exempelvis tar bort klotter fort så minskar det benägenheten att det återupprepas, säger Dennis Lundquist, utvecklingsstrateg på Nässjö kommun.  

Anmäler mer

Och enligt honom har kommunen blivit bättre på att anmäla skadegörelse, men de har även inlett ett samarbete med privata fastighetsägare som går ut på att de ska anmäla exempelvis klotter och sönderslagna rutor som skadegörelse.

– Det är kanske en kombination, både att det ökat och att vi blivit bättre på att anmäla, säger Dennis Lundquist.

Flera Nässjöbor som SVT Nyheter Jönköping pratar med har regerat på skadegörelsen. Karl Bjelke berättar om en butik som fått byta rutorna tre eller fyra gånger eftersom de slagits sönder.

– Det är så dumt så det liknar ingenting, säger han.

Jelton Sali tror att det behövs mer aktiviteter för ungdomar för att vandaliseringen ska minska.

– Men polisen kan även synas lite mer så de inte bara kommer när det händer något, säger han.

Flera åtgärder

Och flera funderar på varför just Nässjö är extra utsatt för skadegörelse.

– Jag tror det beror på knutpunkten vi har här, alltså att det är lätt att ta sig hit med tåg och buss, säger Malin Sörskog.

Kommun har satt in flera åtgärder för att förebygga vandaliseringen exempelvis i form av mer belysning och genom att byta ut sönderslagna rutor till okrossbart glas.

Men Dennis Lundquist på kommunen menar att det kan vara svårt att hitta förklaringen till varför Nässjö sticker ut i statistiken.

– Vi vet att vi har en jämförelsevis hög arbetslöshet och inte mist ungdomsarbetslöshet. Det kan ha en inverkan, säger han.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.