Robin Wallén Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda, har skrivit ett öppet brev till IF Metall. Foto: SVT

Kommunalråd i Vetlanda skickar öppet brev till IF Metall

Uppdaterad
Publicerad

Robin Wallén Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda, skickade i dag ett öppet brev till IF Metall där han vill att de tar tillbaka sympatiåtgärder mot tredje part i Teslakonflikten.

– Jag tycker att det är viktigt att belysa att konflikten nu drabbar tredje part som faktiskt har kollektivavtal, säger Robin Wallén Nilsson.

I brevet till IF Metall uppmanar kommunalrådet i Vetlanda fackförbundet att ta bort sympatistrejken mot tredje part. Han syftar på att företaget Hydro Extrusion i dag varslade 20 anställda och hänvisar att de vidtar åtgärden på grund av den pågående Teslakonflikten.

Men ska du som politiker lägga dig i en konflikt mellan arbetsmarknadens parter?

– Det är en bra fråga. Men i min position företräder jag Vetlanda och de intressen som finns i den här kommunen. Och när det slår mot tredje part som har kollektivavtal vill jag reagera.

Vad tänker du om att Tesla så hårdnackat har vägrat att teckna kollektivavtal?

– Jag ställer mig utanför den diskussion här, nu handlar det om hur det slår mot tredje part och drabbar Vetlanda.

Ser ljust på Vetlandas framtid

Trots att Vetlanda har drabbats av en hel del varsel och några konkurser den senaste tiden ser kommunstyrelsens ordförande ljust på framtiden.

– Det är ju sorgligt och jobbigt för de enskilda som nu förlorar jobben, men jag är övertygad om att det vänder och att Vetlanda kommer att blomstra framöver, säger Robin Wallén Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.