• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ojämlika löner bland akademiker Foto: TT

Kommunanställdas löner kartlagda

Uppdaterad
Publicerad

Kommunanställda män tjänar mer än kvinnor i två tredjedelar av landets kommuner. I Vaggeryd är lönegapet näst störst i landet med 2225 kronor i skillnad mellan kvinnor och män.

Det är nyhetsbyrån Siren som tagit in lönestatistik från landets kommuner. Störst skillnad mellan män och kvinnors löner är det i Klippans kommun i Skåne. Där skiljer det 2602 kronor i snitt. På andra plats kommer Vaggeryds kommun där skillnaden är 2225 kronor.

– Det som kan påverka lönen är vilket yrke man jobbar inom och vilken utbildning man har. Kvinnor jobbar oftare inom låglöneyrken, säger Lena Österberg, statistiker på SCB.

Standardavvägda löner

I en tredjedel av kommunerna var kvinnors medianlön högre än mäns. Sett till hela arbetsmarknaden hade kvinnor 87 procent av mäns månadslön 2015, enligt statistik från SCB.

Faktorer som antas påverka lönen är ålder, utbildning, arbetstid och sektor. Vid en jämförelse av standardvägda löner, det vill säga när man försöker räkna bort dessa faktorer, hade kvinnor 95 procent av mäns lön 2015.

– Det finns inte faktorer som förklarar hela skillnaden, utan kvinnor får ibland lägre lön även om man tar hänsyn till det här, säger Lena Österberg.

Mullsjö är den enda kommunen i länet där kvinnor tjänar mer än männen.  Där har kvinnorna 891 kronor mer i snittlön.

LÄS MER: Så får du SVT Nyheter Jönköpings nyhetspushar i appen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.