En två delad bild. Till vänster en älg som äter äpplen och till höger en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare på onsdagen träffade SVT Nyheter både Habobor och Svante Modén, teknisk chef på Habo kommun, om vad som skulle hända med älgen. Hör vad de tyckte i klippet. Foto: Jonas Tubbin/Gustaf Söderström/SVT

Älgen i Habo har avlivats

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har flera älgar rört sig inne i Habos tätort. Röster har höjts för att göra sig av med den älg som rörde sig i samhället. På onsdagskvällen avlivades älgen.

SVT Nyheter besökte Habo tidigare på onsdagen – i klippet ovan kan du höra Haboborna berätta om älgarna som rört sig i samhället.

Sedan början på juli har minst två älgar rört sig inne bland villaträdgårdarna i Habo, ätit äpplen och solat i lekparker.

I måndags blev en person jagad och polis och kommun övervägde att skjuta älgen. Beslutet av att skjuta älgen hade tagits. På onsdagskvällen tog polisen, som har kontakt med en kommunal skytt i Habo, det formella beslutet att avliva älgen.

– Älgen visade sig i Habo ikväll och beslutet att avliva verkställdes innan älgen blev en fara för allmänheten, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen.

Enligt polisen så har vissa Habobor inte tyckt att den var skrämmande, medan andra tyckte att den har jagat dem.

– Den här älgen vande sig vid människor och vägrade ge sig bort. Den trodde att äpplen var hans, säger Johnny Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.