• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Trots protester om sexmöten i skogen kan det bli nej till en bom vid vägen. Foto: SVT

Sveaskog: ”Vi motsätter oss inte en bom”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsföretaget Sveaskog har inget emot att en bom sätts upp på vägen. Jönköpings kommun är däremot mer restriktiv.

Exakt vem som kan besluta om skogsvägen i Hyltena är inte helt klart: Vägen löper mestadels på Jönköpings kommuns mark, men själva infarten ligger på mark som tillhör företaget Sveaskog. Kommunen har dock ett servitut på vägen och har alltså nyttjanderätt på vägen. Ska en bom sättas upp vid infarten är det alltså upp till Sveaskog, men de kan inte göra det utan godkännande från Jönköpings kommun.

– I första hand stänger vi inte av vägar, säger Anders Svensson, områdesansvarig på Sveaskog.

Sexnästet i Hyltena

– Men om det är ett problem för grannarna har jag full förståelse att man vill spärra av vägen, så vi är inte moståndare till en bom, fortsätter han.

Tillgänglig för rekreation

Men från kommunens sida är man väldigt restriktiv med att begränsa tillträde till kommunens mark.

– Det är ju jättetråkigt att det försiggår aktivitet som upplevs som störande. Men grundprincipen vi har är att all kommunal mark ska vara tillgänglig för rekreation, säger Anders Strandh, som är skogsförvaltare på Jönköpings kommun.

Bommar förstörs

Enligt Anders Strandh finns det ytterst få vägbommar uppsatta på kommunal mark och i de fallen handlar det om att begränsa tillträde till exempelvis grustag, för att privatpersoner inte ska stjäla grus, eller för att förhindra att personer slänger skräp på deponier. Det har också hänt att bommar förstörts.

– Tyvärr har vi många bommar som helt enkelt har körts ner eller vandaliserats, säger Anders Strandh.

Men vilket ansvar har kommunen för att platsen är så nedskräpad?

– Det är ju vårt ansvar att det är någorlunda rent och inte nedskräpat. Det låter som ett fall där vi får åka ut och städa upp. Tråkigt, men det blir skattepengar som går åt till det, säger Anders Strandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexnästet i Hyltena

Mer i ämnet