Om Jönköping Airport blir beredskapsflygplats permanent, måste staten vara bredd att betala, menar kommunen. Foto: TT

Kommunens krav om flygplatsens framtid: Vill se större statligt ansvar

Publicerad

Jönköping Airport föreslås bli en permanent beredskapsflygplats, men i ett yttrande kräver nu kommunen att staten i så fall tar ett större ekonomiskt ansvar för verksamheten. Eller till och med tar över driften av flygplatsen helt.

Enligt kommunstyrelsensordförande Ann-Marie Nilsson (C), kommer staten som det ser ut nu, alldeles för billigt undan.

– Ersättningen täcker ytterst lite. Det är försummarbart i förhållande till vad det kostar.

Sedan december 2020 har flygplatsen i Jönköping fungerat som temporär beredskapsflygplats. Beslutet fattades för att säkra upp flyget inom sjukvården under coronapandemin. Men Trafikverket vill alltså att uppdraget permanentas.

Samhällsviktig funktion

Bakgrunden är att det enligt Trafikverket behövs fler beredskapsflygplatser i Sverige för att stärka upp samhällsviktiga flygtransporter men även för Försvarsmaktens beredskap.

Men eftersom flygplatsen då blir en statlig angelägenhet måste man vara med och betala, menar kommunen. I yttrandet står:

”Med andra ord betalar inte de aktörer som använder sig av flygplatsens tjänster för de kostnader som kommer av driften för flygplatsen.”

– Det är inte rimligt att staten kommer undan. Vår uppfattning är att det har visat sig under pandemin att flygplatsen fyller en samhällsviktig funktion, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Men är det enda rimliga att staten tar över driften av flygplatsen helt?

– Det är en åsikt vi för fram i yttrrandet. Men det kan också ske genom ekonomiska förutsättningar som täcker kostnaderna.

Jönköping Airport har varit i kommunens ägor sedan 2009 då kommunen, för flygplatsens bevarande, motvilligt fick ta över driften från Luftfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.