Två äldre byggnader i en tätort under en gråmulen himmel, med svenska flaggan hissad på halv stång, vilket ofta indikerar sorg eller ett officiellt sorgebesked.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Eksjö hängde flaggorna på halv stång. Foto: Ebba Öberg/SVT

Kommunerna i länet agerar olika efter skolskjutningen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Mullsjö kommun är en av få i länet som har förstärkt skolorna med extra personal under onsdagen.

– Vårt mål är att ge saklig information och trygghet utan att förstärka oro, säger Helén Claesson, skolchef i Mullsjö kommun.

Skolskjutningen i Örebro, som beskrivs som det värsta dådet i Sverige i modern tid, får efterverkningar även i Jönköpings län.

– Vi har extra personal från socialtjänst och fritidsgård för att öka beredskapen vid eventuell oro, säger Helén Claesson.

Skjutning vid skola i Örebro

Ser över rutiner

Länets kommuner har i en enkät, som SVT Nyheter Jönköping skickat ut fått svara på frågor om hur skolorna agerar efter skolskjutningen i Örebro.

– Som alltid när något inträffar i vår verksamhet eller övriga skolor i Sverige ser vi över våra rutiner och handlingsplaner för att kunna möta eventuella hot på ett ännu bättre sätt, skriver Lena Toftgård, utvecklingschef i Vaggeryds kommun.

– Tryggheten för våra barn och elever är vår högst prioriterade fråga. Vi kommer inom kort lyfta upp frågan igen för att se om vi arbetar tillräckligt effektivt med detta, skriver Fredrik Håkansson, verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vetlanda kommun.

Ingen extra personal

Liksom Jönköpings och Gnosjö kommuner har Vaggeryd inte tagit in extra personal under onsdagen.

– Rektorerna och cheferna i kultur- och utbildningsförvaltningen har pratat med personalen på skolorna, både för att visa att vi finns där för personalen men också för att tydliggöra att man finns där för barnen/eleverna, skriver ledningsgruppen för kultur- och utbildningsförvaltningen i Gnosjö.

Informerar vårdnadshavare

De kommunerna som svarat på enkäten uppger att de har övat på in- och utrymning även om eleverna inte alltid varit med i de övningarna. I Jönköpings kommun arbetar man numera på ett annat sätt.

Man uppger också att vårdnadshavare informerats via skolornas informationsplattformar. Vissa skickade ut information redan i går kväll. I Jönköpings kommun skickades information till vårdnadshavarna ut först efter att skoldagen börjat.

I Vetlanda kommun kommer man under dagen att följa upp vilka reaktioner man fått hos våra barn och elever.

Pratas mycket om dådet på Jönköpingsskolan

Skolskjutningen är det stora samtalsämnet bland de elever som SVT träffar på Astar vuxenutbildning i Jönköping. Hör mer i klippet nedan:

en kvinna som pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martina Dei går SFI-kursen vid Astar vuxenutbildning. Hon berättar att hon fick ett samtal från sin mormor i Italien, som var orolig för hennes säkerhet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning vid skola i Örebro

Mer i ämnet