Barnarpasjön beskrivs av länsstyrelsen som en av länets mest övergödda sjöar. Det har tidigare genomförts muddring för att försöka förbättra förutsättningarna i sjön och i slutet av 2017 gav Mark- och miljödomstolen Jönköpings kommun klartecken att fortsätta muddringsarbetet.
Men nu i sommar är läget värre än på länge enligt den närboende.
– Vi har bott här i 16 år och jag har aldrig sett sjön så grön som nu, säger Per Jahnberg.
Hans granne Fredrik Johansson instämmer. Han har bott vid Barnarpasjön i 50 år och han beskriver läget som värre än någonsin.
– Man behöver göra något åt det, säger Fredrik Johansson när han och Per Jahnberg tar med SVT:s fotograf ut med en båt för att visa hur det ser ut runt om i sjön.
Än så länge lever fisken
Än så länge finns det inga uppgifter om fiskdöd i sjön, vilket kan ske i så pass övergödda sjöar som Barnarpasjön.
– Fenomenet vi nu ser är väderberoende. Sjön är väldigt grund och i och med de höga temperaturerna som varit i kombination med att det inte varit någon direkt vind gör att omblandningen i sjön blir minimal och då får vi denna kollaps av sjön. Detta kan säkert bli vanligare i framtiden med de klimatförändringar som vi står inför. Det finns fler sjöar och vattendrag i kommunen som har samma problem tex Lilla Nätaren och Landsjön, skriver Måns Samuelsson på Jönköpings kommuns miljöskyddsavdelning i ett mejl till SVT
2020 genomfördes muddring och avvattning av sediment. Under 2021 och 2022 är planen att det ska ske en utvärdering av projektet.
I klippet ovan får du följa med ut i båten med Per Jahnberg och Fredrik Johansson och se den stinkande och knallgröna sjön.