LÄS MER: Brand rasar i återvinningsstation i Nässjö
På återvinningstationen i Vaggeryd pågår arbetet för fullt med att återställa efter branden för ett år sedan. Lastmaskinerna går för fullt och de håller även på att gjuta ett betonggolv som ska underlätta vid hanteringen av återvinningsmaterial. För tanken är att anläggningen inom kort ska kunna öppna igen.
– Just nu håller vi på att återställa marken efter branden och förhoppningsvis är vi färdiga med det denna veckan, säger Ulf Abrahamsson som är platschef på återvinningsstationen i Vaggeryd.
Kraftig ökning
Under det senaste året har det skett en kraftig ökning av bränder vid just återvinningsstationer. Efter branden här i Vaggeryd har det skett ytterligare tre stycken i länet.
– Vi har haft fyra stycken det senaste året här i Jönköpings län. Sedan har det ju varit fler stora bränder i hela landet, så vi upplever att de ökat den senaste tiden, säger Fredrik Björnberg som är chef på räddningstjänsten i Vaggeryd.
Litiumbatterier kan vara boven
Exakt vad ökningen beror på är i dag svårt att säga, men Ulf Abrahamsson har en teori om vad som kan ligga bakom ökningen.
– Min uppfattning är att det är små och stora litiumbatterier som ligger bakom ökningen, som vi vet har en självantändningseffekt. I min värld kan det inte vara en slump att det brunnit på runt tretton stora anläggningar i landet det senaste året, säger Ulf Abrahamsson.
Nationellt forskningsprojekt
Om det är batterierna som är boven har man ännu inte slagit fast. Men det pågår just nu ett nationellt forskningsprojekt som ska vara klart våren 2018 som förhoppningsvis kan ge svar.
– Det pågår ett nationellt forskningsprojekt just för att titta på orsaken till varför det inträffar bänder på återvinningsstationer. Hur vi ska hantera de här bränderna för att släcka dem. Det tittar även på hur man ska förbygga bränderna och hur vi ska få en mindre påverkan på miljön, säger Fredrik Björnberg.
Så ska bränderna minska
På anläggningen i Vaggeryd kommer de nu att sortera allt nyinkommet material och lägga i små högar innan det blandas med det andra. På så sätt hoppas de kunna minska bränderna. Men de kommer även att bygga höga betongblock för att konsekvenserna inte ska bli så stora om det skulle börja att brinna.
– Vi kommer att bygga upp ett tiotal fack som är i betong som materialet ska lagras i. Man måste ha fysiska barriärer mellan högarna för att förhindra spridningen av en brand. Skulle det uppstå en brand så sak den vara inom en viss yta och inte påverka de andra högarna vi har här. Det kommer med all säkerhet att brinna igen men effekten av det ska bli så liten som möjligt, säger Ulf Abrahamsson.