Arkivbild. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Kraftig ökning av konkurser i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna har ökat kraftigt i Jönköpings län. I juli ökade de med 15 procent på riksnivå och med hela 64 procent i Jönköpings län, visar siffror från kreditupplysningsföretaget Syna.

Enligt ett pressmeddelande från kreditupplysningsföretaget finns det inte mycket som talar för att konkurstrycket ska avta.

– Utvecklingen är fortsatt mycket besvärlig, säger Karl Stjerna, vd för Syna.

Sammantaget sedan årsskiftet har konkurserna ökat med 43 procent i länet.

Under våren gick exempelvis byggbolaget Gärahov med huvudkontor i Vaggeryd i konkurs, ett företag som hade runt 120 anställda runtom i landet.

Orsakerna bakom

Bakom de dystra siffrorna ser Karl Stjerna flera förklaringar.

En är att vi befinner oss i en lågkonjunktur, en annan är att många företag som under pandemin fick skatteanstånd nu inte mäktar med att betala det man är skyldig staten. En tredje förklaring är att allt fler företag börjar få pengabrist när man efter en lång tid tömt sina tillgångar.

De drabbade branscherna

I topp i konkursstatistiken ligger restauranger tätt följt av företag inom byggbranschen och angränsande verksamheter, som fortsatt har det mycket ansträngt.

– Vi kan också notera att företag inom näthandeln numera allt oftare dyker upp i konkursstatistiken, vilket kan förklaras med att många nätföretag under senaste året fått se en minskad försäljning, när kunderna håller allt hårdare i pengarna.

I klippet nedan berättar Frida Boklund, regionchef på företagarna, vad hon tror måste till för att vända den negativa trenden.

Frida Boklund. Företag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Boklund regionchef på företagarna i Jönköping är orolig för att hösten kommer bli tuff för företagen. Foto: Fredrik Weibull SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.