Enligt Christoffer Carlsson kan samhället göra mycket för att förebygga både terrordåd och så kallade vansinnesdåd, som onsdagens mordförsök i Vetlanda, men det går tyvärr inte helt att undanröja.
– Men när det har gått så långt att personer kliver ut på gatan beväpnad, då är det i stort sett omöjligt att värja sig, säger han.
– Det är tyvärr sådant ett samhälle måste leva med.
Gemensamma nämnare
Christoffer Carlsson, vars forskning handlat mycket om vansinnesdåd, säger att det finns ett antal gemensamma nämnare hos gärningsmännen.
– Två av de vanligaste är akut psykisk ohälsa i form av psykoser och vanföreställningar. Och sen är det narkotikapåverkan, säger han.
Den själva gärningen saknar ofta logik och är i stället impulsiva och oplanerade, uppger Christoffer Carlsson. Dessutom har gäningsmannen sällan någon relation till sina offer och de har heller inte någon relation till varandra.
– De råkar befinna sig på samma plats när det sker, säger han.
Triggerhändelser
Vad är det då som får människor att begå sådana här brott? Inom kriminologin talar man om 'triggerhändelser', säger Christoffer Carlsson, någonting som är den tändande gnistan. Det kan handla om en negativ händelse i personens liv, men det kan också vara en lång process som plötsligt brister.
Dådet i Vetlanda skiljer sig på ett sätt från andra liknande brott, nämligen att det ännu inte krävt några liv, vilket tyvärr ofta är fallet, fortsätter Christoffer Carlsson.
– Den här gången verkar det inte ha blivit så.