Nu behöver vi hjälp från personal med intensivvårdskompetens från andra regioner, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: SVT

Regionen larmar: Vi behöver hjälp från andra delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län är så hårt belastat att de nu begär förstärkning från andra delar av landet. Det krislägesavtal som tidigare gällde räckte inte till. Nu behöver regionen hjälp med intensivvårdskompetens.

Just nu är sjukvården i Region Jönköpings län en av de hårdast belastade i hela landet. Personalen jobbar mycket och är hårt belastade trots det krislägesavtal som varit aktiverat sedan den 4 januari.

Ett krislägesavtal har möjliggjort fler riktade insatser där det behövts inom vården, men det har inte räckt och nu behövs hjälp från andra regioner, det meddelar Region Jönköpings län i ett pressmeddelande under onsdagseftermiddagen.

Corona Jönköping

– Vår personal är mycket hårt belastad. Tyvärr ser vi ingen minskning i antalet covid-19-patienter på våra sjukhus och vi väljer nu att söka hjälp genom den nationella larmytan, säger Mia Frisk (KD), regionråd, i ett pressmeddelande.

Intensivvårdskompetens behövs

Eftersom ingen minskning i antalet covid-19-patienter syns på länets tre sjukhus används nu den så kallade nationella larmytan, en funktion som hålls ihop av SKR. Den sattes i drift i november 2020 som ett verktyg att använda ifall ett krislägesavtal inte skulle räcka till för att vårda patienter. Region Jönköpings län blir först i landet att använda detta verktyg.

– Tyvärr är personalen på våra sjukhus mycket hårt ansträngda. Nu behöver vi hjälp från personal med intensivvårdskompetens från andra regioner, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Nu syns en uppgång i antalet bekräftade av covid-19 i åldrarna 20 – 50 år, något som oroar regionen.

– Antalet vaccinerade är fortfarande för litet för att skydda oss mot en ny våg, säger Mats Bojestig.

Det här är nationell larmyta

Regionerna har tillsammans med SKR inrättat en beredskapsfuntkion, en så kallad Larmyta. Det innebär att en region kan skicka ett nationellt larm till Larmytan som omgående kallar samtliga regioner till ett möte.

Vid mötet beskriver en region vilket behov av förstärkning som behövs. Därefter ska samtliga regioner undersöka och lämna besked om vilka möjligheter de har att hjälpa till.

Källa: Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet