En sjuksköterska tvättar sin skyddsmask efter ett arbetspass inne på iva-avdelningen. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT Arkiv

Nu ska krislägesavtalet inom vården avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag avslutas krislägesavtalet för de sista vårdanställda inom regionen som inneburit att anställda fått jobba extra långa pass för att klara covidtrycket.

– En milstolpe när det nu kan avslutas, säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.

Under sommaren har ett 40-tal sjuksköterskor och undersköterskor inom intensivvården gått kvar på krislägesavtalet per semesterperiod. Framför allt har det handlat om länssjukhuset Ryhov, men även några i Värnamo.

– Det känns otroligt skönt att kunna ta det här steget, säger HR-chefen Patrick Nzamba till SVT Nyheter Jönköping.

Corona Jönköping

Åtgärden infördes tidigare under pandemin för att klara bemanningen när covidtrycket på vården var som värst. Åtgärden har inneburit längre pass och veckoarbetstid mot en ersättning för de anställda. Fram till maj månad har avtalet kostat 100 miljoner kronor.

Men nu räknar regionen alltså med att man kan gå tillbaka till ett normalläge. Från måndag ska avtalet vara avvecklat.

Tufft för personalen

– Det har varit extremt slitigt för personalen, så det är välkommet att vi nu kan avveckla avtalet, säger Patrick Nzamba.

När smittan nu ändå ökar, ser du någon risk att ni kommer få återinföra avtalet?

– Jag håller tummarna för att det inte behövs. Även om fler nu smittas så är inte behovet av sjukhusvård lika stort. Jag hoppas verkligen för personalens skull att det var sista gången.

Region Jönköpings län är sist av alla regioner i landet med att ta bort avtalet. Formellt ska Sveriges kommuner- och regioner, SKR, besluta om avvecklingen, men det ses som en ren formalitet.

Hör Patrik Nzamba om lättnaden i videon ovan

Fakta krislägesavtalet

Avtalet har gällt personal som arbetar med covidvården på olika avdelningar.

Den ordinarie arbetstiden för den anställde ökades till 48 timmar per vecka i snitt under en fyraveckorsperiod för varje anställd.

Personalen fick en krisersättning på 120 procent av ordinarie lön utöver den vanliga lönen. Varje arbetad timme ersattes med 220 procent av ordinarie lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet