De senaste 20 åren har det blivit en liten förbättring när det gäller skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomster. 1995 var kvinnors medianlinkomst i Sävsjö 63 procent av männens, nu är den alltså fem procent enheter högre. Även i riket som helhet är ökningen fem procentenheter.
– Det har blivit en liten förbättring, men den är inte jättestor, säger Lena Bernhardtz, jämställdhetsstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) till Nyhetsbyrån Siren.
Flera förklaringar
Siffrorna från SCB visar den sammanräknade förvärvsinkomsten för män och kvinnor över 20 år. Och det finns flera förklaringar till skillnaderna.
– Kvinnor arbetar i högre grad deltid, är i högre grad föräldralediga, vårdar sjuka barn i högre grad och är sjukskrivna själva i högre grad än män. Allt det gör att de får en betydligt lägre inkomst än män. I genomsnitt har kvinnor även lägre lön än män. Eftersom uppgifterna gäller för personer 20 år och äldre räknas även pensionen in, även där förlorar kvinnor som har en genomsnittligt lägre pension än män. Män förvärvsarbetar dessutom i högre utsträckning än kvinnor efter 65-årsdagen, säger Lena Bernhardtz på SCB.
Minst inkomstskillnad i Värnamo
Minst inkomstskillnad mellan män och kvinnor i Jönköpings län är det i Värnamo kommun. Där är medianinkomsten för kvinnor 75 procent av männens.
Störst skillnad i medianinkomst mellan män och kvinnor i landet är det i Markaryds kommun med 66 procent. Minst skillnad i medianinkomst mellan män och kvinnor är det i Strömstads kommun med 91 procent. Där har också skett en stor ökning jämfört med 1995 då kvinnors medianinkomst låg på 75 procent av männens. En förklaring till förändringen är att män i kommunen i högre utsträckning än kvinnor åker till Norge och arbetar. Dessa inkomster fångas inte upp i SCB:s statistik.
Kvinnors medianlön i förhållande till männens i Jönköpings län (Procent)
Värnamo 75
Aneby 74
Habo 74
Eksjö 74
Jönköping 73
Nässjö 72
Vaggeryd 72
Gislaved 72
Vetlanda 71
Mullsjö 71
Tranås 69
Sävsjö 68