Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du universitetslektorn i nationalekonomi, Johannes Hagen, kommentera den vikande inflationen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Lägre inflationstakt än förväntat i april – högskolelektorn: ”Positiv nyhet”

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen pekade på en inflation på över 8 procent i april – det slutade på 7,6 procent enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån.

– Riksbanken trodde inflationen skulle bli högre i april, så det är en positiv nyhet vi får i dag, säger Johannes Hagen, universitslektor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Och sedan februari har inflationstakten enligt konsumentprisindex, KPI, avtagit efter att under vintern legat på runt 9-10 procent. Huvudorsaken är att energipriserna sedan en tid tillbaka vänt nedåt och nu har även prishöjningarna på mat avtagit och priserna på vissa varor har sänkts.

Riksbanken har ett inflationsmål på 2 procent – när vi kan vara nere på de nivåerna igen?

– Riksbanken har sagt att vi ska vara nere på den nivån vid slutet av året, men andra ekonomiska bedömare tror att vi då kommer ligga på en inflation på 3-4 procent, säger Johannes Hagen.

Kommer Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad vid sitt nästa beslut i juni?

– Inflationen är ju fortfarande på en hög nivå så de kommer nog fortsatt att vara på tårna.

I klippet hör du Johannes Hagen utveckla hur bedömare tror att räntan kommer att utvecklas i år och hur hushållen påverkas av lägre inflation.

Underliggande inflation enligt KPIF (12-månadersförändring i procent)

2022

augusti: 9,0

september: 9,7

oktober: 9,3

november: 9,5

december: 10,2

2023

januari: 9,3

februari: 9,4

mars: 8,0

april: 7,6

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.