Regeringen har tillsatt en djurhälsoutredning, i den ingår en översyn av en lagstiftning om bin och bi-sjukdomar. Däremot har utredningen inte haft i uppdrag att föreslå ändringar när det gäller ersättningsfrågor för bisamhällen som en biodlare kan tvingas förstöra.
– Jag är medveten om att ersättningarna, som legat på nuvarande nivå under lång tid, också behöver ses över. Det är fortfarande min ambition att göra det, även om det hittills inte varit möjligt, skriver Jennie Nilsson (S) i ett mejl till SVT Nyheter.
Missnöje bland biodlare
En destruktion av bisamhällen kan bli aktuellt om de blivit utsatta av olika skadegörare eller ett exotiskt utbrott. Men utbetalningen av staten till en drabbad biodlare kan idag bli så låg som 100 kronor, en summa som inte täcker biodlarens investering.
– Jag har stor förståelse för att biodlarna anser att ersättningsnivån är för låg och att lagstiftningen, som är gammal, behöver ses över. Det är positivt att bisjukdoms-lagstiftningen nu ses över inom ramen för djurhälsoutredningen. Utredningen har dock inte i uppdrag att föreslå ändringar när det gäller ersättningar, utan det måste hanteras separat, skriver Jennie Nilsson (S).
Regeringen stöttar redan biodlare
Jennie Nilsson skriver vidare att regeringen redan stöttar biodlare genom olika typer av satsningar och projekt som det nationella programmet för biodlingssektorn bidrar till.
– För nuvarande verksamhetsår fördelades cirka 7 miljoner kronor på 29 olika projekt. Flera av åtgärderna under programmet för år 2017 till 2019 har varit framgångsrika, min förhoppning är att även denna period kommer att bidra till att fortsatt utveckla biodlingsnäringen, skriver Jennie Nilsson (S).
Men när det gäller den låga ersättningen, Jordbruksverket har lyft frågan under lång tid utan att få gehör, varför är det så?
– Översynen av bisjukdomslagstiftningen sker inom ramen för en större utredning där den nuvarande djurhälsolagstiftningen ses över för att anpassas till EU:s nya djurhälsoförordning. Regeringen har prioriterat att få till stånd en bred översyn av den samlade djurhälsolagstifningen. Det innebär dock inte att frågan om ersättningar inte behöver ses över, men det var inte möjligt inom ramarna för denna utredning, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).