På häktet i Jönköping får även dömda personer sitta kvar, då det är fullt i fängelserna. Foto: SVT

Långa häktningstider ställer krav på häktespersonalen

Publicerad

Överfulla fängelser gör att redan dömda personer blir kvar i häkte i stället för att få komma till den anstalt där de ska avtjäna straffet. Andra sitter häktade i väntan på utredningar som inte är klara. Men vad händer egentligen på ett häkte? Vilket stöd får de intagna för att komma ifrån ett liv i kriminalitet? Vi besökte häktet i Jönköping.

Mohamad Mehanna är chef på häktet i Jönköping. Han tar emot på sitt kontor. På whiteboardtavlan har han ritat upp ett stort schema för hur de intagna ska tas omhand under tiden i häktet.

Mohamad Mehanna är chef för häktet i Jönköping. Foto: Linda Mathillas

– Även om de bara är här några timmar eller en dag så vill vi skicka med dem något verktyg för att sätta igång en process att reflektera över sitt eget liv, säger han.

I Jönköping arbetar man enligt en modell som kommer från en anstalt. Den har anpassats för att passa även de som inte är dömda. Den kallas GPS, som står för Goda Positiva Sammanhang och handlar om bland annat barndom, uppväxt, sociala förhållanden, föräldraskap, ekonomi och bostad.

– Vi pratar i grupp. De får berätta lite om sig själva och varför de är här och sedan väljer vi ämne utifrån det, säger Kristoffer Karlsson, kriminalvårdare.

– Tanken är att de i grupp ska inse att det är något som inte stämmer. Det är det som är det viktiga i GPS:en. För oss är det viktigast att lyssna.

Varje intagen har dessutom en kontaktperson som följer upp och hjälper till med praktiska saker. Även kyrkan och frivården finns tillgängliga.

Intagna i häktet stressade

Under dagarna utför de intagna vissa arbetsuppgifter, som städning eller tvättning. Men mycket tid spenderas ensam i cellen, vilket gör att många intagna upplever stress och depression.

– De har tid att sitta och reflektera över de brott de är instängda för, men ibland får vi gå in och bryta och se till att de har möjlighet till samtal. Oavsett om de ska friges eller fortsätta till anstalt är min förhoppning att de ska lära sig att fokusera på en egen framtid långt ifrån missbruk och kriminalitet, säger Mohamad Mehanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.