Carl Andersson på IT-företaget Atea hoppas att fler ska börja lämna in sin färdiganvända elektronik, så att mer av det ska kunna återanvändas. Foto: SVT/Atea

För lite av vår elektronik återanvänds

Uppdaterad
Publicerad

Det produceras mer el-sopor i Jönköpings län jämtfört med resten av landet. Allt för många lämnar inte in sin elektronik efter att den är färdiganvänd, menar IT-företaget Atea och önskar att mer av elektroniken återanvänds istället.

En stor del av de el-sopor som inte återanvänds är datorer, surfplattor, telefoner. Enligt Atea är el-avfall det snabbast ökande avfallet i världen. I Jönköpings län är den här typen av sopberg alldeles för högt, tycker de.

– Vi måste sluta låta färdiganvänd elektronik bli liggandes i en byrålåda och börja återanvända mer, säger Carl Andersson, platschef på Atea i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Om ingenting görs snart kommer sopberget i länet att väga över 48 000 ton om tio år, enligt siffror från El-kretsen 2017.

Måste bli naturligt

Företaget menar att en dator som återanvänds kan komma upp i 97 procent av sin tidigare prestanda. Dessutom är intresset stort för att ta över begagnade IT-produkter.

Större delen av de använda produkterna säljs vidare till andra delar av världen. Men de återanvänds också på nya sätt i vissa av Sveriges kommuner.

80 procent av de produkterna som Atea får in är tillräckligt bra för att kunna återanvändas.

– När de skrotas direkt är det flera år av fortsatt användande som blir till el-sopor. Att lämna tillbaka sin IT-utrustning måste bli lika naturligt som att panta eller sälja kläder på second hand, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.