Elfiske

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På bara tio minuter fångas flera fiskar genom elfiske-metoden, ett snabbt sätt att få upp fisken. En del av fisken återförs efter undersökning till sjön, medan andra avlivas och undersöks. Se mer i klippet ovan. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Länsstyrelsen elfiskar i Vättern för att undersöka fiskars matvanor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen elfiskar på flera platser i Vättern. Syftet är att bland annat få mer kunskap om hur fiskarna hanterar den invasiva arten större rovmärla och om den äts upp av andra fiskar.

I klippet ovan får du följa med på en av undersökningarna.

Nu undersöker Länsstyrelsen om fisken i Vättern äter den invasiva arten rovmärla. Syftet är att se om fisken kan utnyttja rovmärlan som föda men också hjälpa till att hålla nere den snabba spridningen av den invasiva arten något.

– Oron är hur märlan ska påverka våra inhemska arter, men nu är den så pass ny så vi har inte kunnat säga än hur den har påverkat, säger Zakarias Mibesjö, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping.

Under två veckor har Länsstyrelsen gjort undersökningar vid 30 platser i Vättern. För att ta reda på mer om rovmärlan så avlivas ett antal fiskar där maginnehållet tas ut och skickas på analys.

Större rovmärla

  • Det är ett invasivt kräftdjur som har sitt ursprung vid Kaspiska havet – Vättern var första platsen det upptäcktes i Norden.
  • Den är större och kraftigare än de svenska arterna, den dödar fler byten än den äter upp.
  • Vid märlans invadering av vatten brukar smådjurssamhället och flera lokala arter minska eller försvinna.
  • Störst observation och täthet, i Vättern, är i Huskvarna – där den också upptäcktes först.
  • Det är inte klart hur den har spridits till Vättern, men troligtvis genom båtar eller annan utrustning som flyttats från andra vatten till sjön.

Källa: Havs och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.