medelålders man i svart tröja som det står länsstyrelsen på undersöker en gammal grav

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar antikvarie Anders Kraft omfattningen på skadorna på gravfältet i Värnamo. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Länsstyrelsen om de förstörda fornlämningarna vid discgolfbanan i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Halva gravfältet skadades när Värnamo kommun byggde en discgolfbana vid friluftsområdet Borgen, det visar en ny undersökning som länsstyrelsen gjort av fornlämningarna.

– Det här får inte hända, säger Anders Kraft, antikvarie på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Det var i början av juni som Värnamo kommun meddelade att de polisanmäler sig själva efter upptäckten att flera fornlämningar på ett gravfält oavsiktligt skadats när kommunen byggde en discgolfbana.

Enligt länsstyrelsen är fornlämningen sannolikt från den äldre järnåldern 500 f.Kr-400 e.Kr och består av ett gravfält som är 62x26 meter stort.

Benrester hittade

Gravfältet har bestått av minst elva gravanläggningar varav flera skadats. Delar av ben har redan samlats in och kommer att analyseras.

– Det är sorgligt, det är människor som är gravlagda här. Och vi vet att ben har förvunnit härifrån. Det är mycket kunskap som försvinner, säger Emma Boman arkeolog på Jönköping läns museum.

Området runt fornlämning

För att undvika att något liknande händer igen rekommenderar Anders Kraft att kolla upp var fornlämningar finns – men även vara försiktig om man ska använda mark i närheten av en fornlämning.

– Om man ska göra något i marken 100 meter från en fornlämning bör man kontakta oss på länsstyrelsen för att samråda. Det finns en risk att det finns dolda lämningar under marken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.