Bilden är en delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en intervjusituation i inomhusmiljö. Den högra sektionen visar en närbild av ett handfat där mörkt brunt vatten rinner ut, vilket indikerar ett problem med avloppssystemet eller vattenkvaliteten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lasse som tidigare levt ett liv med missbruk och kriminalitet skulle börja ett nytt liv i lägenheten han hyr av socialtjänsten i Jönköping. Men lägenhetens skick var inte vad han hoppades på. Foto: Gustaf Söderström/SVT/Privat

Lasse hyr lägenhet av socialen i Jönköping – har mögel och hål i väggarna

Uppdaterad
Publicerad

Hål i väggar, fläckar och mögel i badrummet var bara några av felen som mötte Lasse när han fick sin lägenhet via socialtjänsten i Jönköping, efter att ha lämnat ett liv med missbruk och kriminalitet.

Trots att besiktningen visade på att stora behov av åtgärder flera månader innan han flyttade in – har inget gjorts.

– Det värsta var vattnet. Det var helt brunt och jag fick spola i flera dagar innan det blev någorlunda klart. Jag vågar fortfarande inte dricka det, säger Lasse.

De första dagarna var vattnet i Lasses lägenhet helt brunt. Foto: privat

Lasse har levt ett liv i kriminalitet och missbruk, men har nu bytt umgänge och jobbar som volontär i en välgörenhetsbutik i Jönköping. I oktober flyttade han in i lägenheten som han hyr av socialtjänsten.

Får inte renovera

På sovrumsväggen fanns två stora fettfläckar där sängen hade stått. De hann Lasse måla över innan han fick veta att han inte får åtgärda något i lägenheten.

– Jag tror inte att en vanlig Svensson hade godkänt detta, så varför ska jag göra det?

I klippet ovan får du följa med in i Lasses lägenhet och höra hur han påverkas av att leva i den.

Inga tecken på renovering

På tekniska kontoret finns det inga fakturor för renovering mellan åren 2007 och 2024. Det finns inte heller några handlingar som visar att något slags underhåll gjorts sedan 2020.

– Det finns inga arbetsordrar eller annat kopplat till underhåll av den lägenheten, säger Bengt Törnqvist, verksamhetschef på fastighetsavdelningen på tekniska kontoret i Jönköping.

Det är bostadsgruppen på socialtjänsten i Jönköping som hyr ut lägenheterna, där Anna Carlsson är enhetschef.

– Det finns en kommunal budget och ibland behöver vi använda en lägenhet som inte är i gott skick för att människor inte ska behöva vara bostadslösa, säger hon.

En person står utomhus på en parkeringsplats, omgiven av parkerade bilar. Bakgrunden visar en byggnad med stora fönster och träd som rör sig i vinden. Det verkar vara en mulen dag. Personen bär en röd jacka och en svart tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Anna Carlsson har Jönköpings kommun förhållandevis många bostadssociala kontrakt, och ibland behöver lägenheter som är i behov att enklare renovering användas för att människor ska slippa vara bostadslösa för länge. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

BOSTADSSOCIALA KONTRAKT

Jönköpings kommun har 470 bostadssociala kontrakt, där den största delen lägenheter hyrs av privata hyresvärdar och allmännyttan. Kommunen äger drygt 200 lägenheter. I det beståndet ingår både vanliga lägenheter och kategoriboenden.

Ett bostadssocialt kontrakt är för personer som står långt ifrån bostadsmarknaden eller akut behöver en bostad, till exempel en kvinna som flyr en våldsam man.

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet