– Det värsta var vattnet. Det var helt brunt och jag fick spola i flera dagar innan det blev någorlunda klart. Jag vågar fortfarande inte dricka det, säger Lasse.
Lasse har levt ett liv i kriminalitet och missbruk, men har nu bytt umgänge och jobbar som volontär i en välgörenhetsbutik i Jönköping. I oktober flyttade han in i lägenheten som han hyr av socialtjänsten.
Får inte renovera
På sovrumsväggen fanns två stora fettfläckar där sängen hade stått. De hann Lasse måla över innan han fick veta att han inte får åtgärda något i lägenheten.
– Jag tror inte att en vanlig Svensson hade godkänt detta, så varför ska jag göra det?
I klippet ovan får du följa med in i Lasses lägenhet och höra hur han påverkas av att leva i den.
Inga tecken på renovering
På tekniska kontoret finns det inga fakturor för renovering mellan åren 2007 och 2024. Det finns inte heller några handlingar som visar att något slags underhåll gjorts sedan 2020.
– Det finns inga arbetsordrar eller annat kopplat till underhåll av den lägenheten, säger Bengt Törnqvist, verksamhetschef på fastighetsavdelningen på tekniska kontoret i Jönköping.
Det är bostadsgruppen på socialtjänsten i Jönköping som hyr ut lägenheterna, där Anna Carlsson är enhetschef.
– Det finns en kommunal budget och ibland behöver vi använda en lägenhet som inte är i gott skick för att människor inte ska behöva vara bostadslösa, säger hon.
BOSTADSSOCIALA KONTRAKT
Jönköpings kommun har 470 bostadssociala kontrakt, där den största delen lägenheter hyrs av privata hyresvärdar och allmännyttan. Kommunen äger drygt 200 lägenheter. I det beståndet ingår både vanliga lägenheter och kategoriboenden.
Ett bostadssocialt kontrakt är för personer som står långt ifrån bostadsmarknaden eller akut behöver en bostad, till exempel en kvinna som flyr en våldsam man.
Källa: Jönköpings kommun