Och jämfört med för för fem-tio år sedan då stammen nästan var obefintlig i Jönköpings län är det en markant ökning.
– Det finns en uttalad vilja att öka lodjursstammen i södra Sverige för att lätta på vilttrycket i norra och mellersta Sverige, berättar viltexpert Linda Andersson vid länsstyrelsen i Jönköping.
Detektivarbete
Att spåra lodjur är ett avancerat detektivarbete. Först ägnas några veckor åt att helt enkelt undesöka spår i nysnö. Därefter monteras viltkameror upp. De sätts av och på med hjälp av rörelsedetaktorer och resultatet blir förvåmnansvärt bra.
– Varje gång något rör sig framför kameran så stätts den på och ger en tydlig bild av det som händer, berättar Linda Andersson.
Men det är inte bara lodjur son rör sig framför kameran så Linda Andersson och hennes kollegor få se en hel del andra intressanta djur.
– Det mest spektakulära vi sett är två kameler som plötsligt dök upp framför kameran. Det visade sig vara djur som rymt från en cirkus. Annars är det mest vanliga svenska djur vi ser.
Linda Andersson kan inte säga exakt hur många lodjur som finns i länet.
– Vi har rätt bra koll på honorna men hanarna vandrar över stora områden och försvinner in i andra län.
Funnits tidigare
Lodjuret har funnits i vår region tidigare. Men jagades kraftigt och försvann någon gång på 80-talet. Men det finns de som inte tycker att de hör hemma i våra skogar.
– Lodjur jagar främst rådjur. Och det finns vissa jägare som tycker att vi inta ska ha lodjur här eftersom rådjursstammen då går ner, säger Linda Andersson