Bilder på den narkotika som polisen hittade i ryggsäcken i mannens bil. Foto: Polisens förundersökning

Man åtalas för grovt narkotikabrott – upptäcktes av ledig polisman i Vrigstad

Publicerad

En man i 20-årsåldern åtalas nu vid Jönköpings tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott. Mannen ska enligt åtalet transporterat närmare 60 kilo narkotika på vägar genom södra Sverige.

Det var en ledig polisman som först fattade misstankar om mannen och ytterligare några män på en bensinmack i Vrigstad i mitten av januari. Enligt polismannen ska de ha betett sig uppenbart nervöst.

Polismannen valde då att förfölja männen tills dess att polisens spanare tog över och stoppade dem i en rutinkontroll på riksväg 47 i höjd med Sandhem utanför Mullsjö.

Nekar till brott

Vid kontrollen hittade polisen flera stora vandringsryggsäckar med vakuumförpackad narkotika.

Den man som nu åtalas är hemmahörande i Litauen och förnekar brott. Han säger i förhör att han körde bilen men att han inte visste att det fanns narkotika i den.

Från arkivet: Så smugglas tonvis med narkotika in i Sverige:

Så smugglas narkotikan till Sverige

Uppskattningsvis 100 till 150 ton narkotika förs in i Sverige varje år, fördelat på cirka 850 storskaliga smugglingsförsök. Cannabis står för merparten av smuggelgodset. Hasch utgör 52 procent, marijuana 22 procent, kokain 12 procent, amfetamin 11 procent och övriga preparat 3 procent.

Flera av de svenska aktörerna finns i Spanien. Vissa har direktkontakt med producenterna, medan andra själva har en produktion. Svenska aktörer bedöms odla cannabis i ”industriell skala” i Spanien.

Merparten förs in via Öresundsbron genom godstrafik. En mindre andel av narkotikan skeppas vidare till grannländerna, främst till Norge.

Noa uppskattar att verksamheten omsätter 10 till 12 miljarder kronor årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.