Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folktandvården kraftsamlar för att nå ut med information om hur viktig tandborstning är så snart den första tanden tittar fram. Foto: Viktor Fridén/SVT

Småbarn har karies – så vill Region Jönköpings län vända trenden

Publicerad

Nästan var tionde treåring på Öxnehaga i Huskvarna har karies. Sedan oktober har regionen gjort ett nytt upplägg för att öka kunskapen hos föräldrar – och det kan nu sprida sig till fler delar av länet.

Det hela gäller ett pilotprojekt för ett nytt upplägg av ettårsbesöket, som inleddes i oktober 2023, där man valde att fokusera på Öxnehaga i Huskvarna eftersom det är ett av de områden i länet med hög förekomst av karies bland riktigt små barn.

”Komma fram ännu tidigare”

Det tidigare upplägget gick ut på att vårdnadshavaren kallades till Folktandvården enskilt med sitt barn då barnet var drygt ett år.

– Vi märkte att en hel del på Öxnehaga inte hade börjat med tandborstningen. Då kom vi fram till att vi måste komma fram ännu tidigare och ge den informationen, säger Marta Gabro, tandsköterska.

Nu kallas vårdnadshavarna istället till Öppna förskolans lokaler, tillsammans med nio andra föräldrar, när barnet är mellan sex och tolv månader. Då får de först information gruppvis av en tandsköterska, antingen på arabiska eller svenska, samtidigt som de har möjlighet att diskutera hur de ska sköta om barnets tänder i grupp.

Enskilda möten

Därefter har vårdnadshavaren och barnet ett enskilt möte med tandsköterskan, där barnets munhälsa inspekteras.

– Vi hoppas att det ska leda till att vårdnadshavarna får mer stöd och mer kunskap för att deras barns tänder ska vara friska, säger Anna Hultén, verksamhetsutvecklare och tandläkare på Folktandvården.

Arbetssättet kommer ursprungligen från Gränna, där endast en dörr skiljer Folktandvården och Öppna Förskolans lokaler.

– Det har inte berott på hög kariesförekomst utan att personalen har tagit initiativ till det. Då har vi sett att det här arbetssättet borde vara extra bra i områden med hög kariesförekomst, säger Anna Hultén.

I klippet ovan hör du både tandsköterskor och vårdnadshavares tankar om den nya modellen.

Så många små barn har karies i Region Jönköpings län

Vid ettårsbesöket har regionen inte upptäckt karies hittills, enligt Anna Hultén. Samtidigt är det först nu barnens tänder börjar växa fram. Därför vill regionen att vårdnadshavarna ska ha rätt kunskap för att sköta om tänderna fram över.

Sett över hela länet har tre procent av barnen karies vid treårsålder. Men vissa områden skiljer sig. I Öxnehaga, Smålandsstenar, Gislaved, Nässjö och Vetlanda skiljer sig siffran mellan fem och tio procent av barnen med karies.

– Det är små skillnader, men vi kan se att Öxnehaga sticker ut lite grann. Gruppen är väldigt liten med treåringar som har karies, men vi behöver rikta våra insatser för att undvika att de får karies när de blir äldre, säger Anna Hultén.

Vid sexårsålder är det 21 procent av barnen i länet som antingen har eller har haft karies.

Källa: Folktandvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.