En person står framför en lekplats med klätterställning och rutschbana, och håller en mikrofon med logotypen SVT. I bakgrunden syns grönska och parkering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När ska man göra en orosanmälan? SVT:s reporter svarar på tre frågor om orosanmälningar. Foto: SVT

Många kommuner hinner inte med barnutredningarna i tid

Uppdaterad
Publicerad

En koll som SVT Nyheter Jönköping har gjort visar att många kommuner i Jönköpings län drar över tiden när det gäller barnavårdsutredningar efter orosanmälningar.

Av de kommuner SVT har fått svar ifrån är Gnosjö bäst genom att hinna med 97 procent av barnutredningarna inom den lagstadgade tiden.

I klippet: När ska man göra en anmälan? SVT:s reporter Gustaf Söderström svarar på tre frågor om orosanmälningar.

Nässjö kommun har förbättrat sig och klarar idag 86 procent av barnutredningarna inom den lagstadgade tiden på fyra månader. Det visar statistik från januari till september i år.

En koll som SVT har gjort med kommuner i länet visar att det finns kommuner som är både bättre och sämre än Nässjö under den tidsperioden.

Gnosjö klarar 97 procent av barnavårdsutredningarna inom fyra månader. Gislaved ligger på 90 procent. Tuffare är det för Jönköping och Habo där 78 procent är klara inom utsatt tid.

Det är stor skillnad på hur många barnavårdsutredningar som de olika kommunerna hanterar. Under perioden januari till september i år avslutade Jönköping 1 515 barnutredningar, medan Gnosjö avslutade 58 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.