• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många nyttjar ROT-avdraget innan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det råder något av en renoveringsboom just nu. Regeringens planer på att sänka ROT-avdraget efter årsskiftet gör att många vill passa på att renovera huset redan i höst.

– Just nu är det väldigt mycket att göra. Kalendern är full och både nya och gamla kunder ringer och vill ha saker gjorda, säger Mattias Arbfors, snickare.

Intresset för ROT-avdraget har ökat för varje år och mycket pekar på att 2015 blir ett rekordår.

Under juli betalade skatteverket ut 1,6 miljarder kronor i ROT-avdrag vilket är den högsta noteringen för juli månad sedan avdraget infördes 2009.

Men nu är läget osäkert. Regeringen vill sänka ROT-avdraget från 50 procent till 30 procent redan vid årsskiftet. Därför vill många ha sin renovering gjord redan nu i höst.

– Alla vill ha det gjort innan nyår eftersom de inte vet vad som kommer hända. Nu är det jättefullt, men efter nyår är det ingen som vågar ta något större beslut, säger Mattias Arbfors.

Enligt regeringen ska pengarna från det sänkta ROT-avdraget användas till att bygga nya bostäder och rusta upp miljonprogrammen. Men förslaget har mötts av kritik från byggbranschen som menar att framför allt mindre företag kommer få det tuffare.

– Kanske 80 till 90 procent av våra jobb är ROT-jobb. Så det är klart det påverkar. Plus att de svarta jobben försvunnit helt och hållet, säger Arbfors.

Tror du svartjobben kommer tillbaka om ROT-avdraget sänks?

– Till viss del tror jag det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.