tre unga personer, två killar och en tjej i en splitbild, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga på högskolan i Jönköping beskriver oron för dyra tandvårdsbesök, inte minst när man är student och har fyllt 23 år. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Många unga prioriterar bort tandvårdsbesöken

Uppdaterad
Publicerad

Många unga prioriterar bort sina tandvårdsbesök för att de tycker att det är för dyrt. Nora Rosendahl har precis fyllt 23 och är orolig för framtida tandvårdsbesök.

– Tänderna borde vara lika resten av kroppen, och vanliga kontroller borde kosta samma, säger hon.

Unga mellan 24 och 34 år är den grupp som mest prioriterar bort tandläkarbesök. Det visar en undersökning från Sveriges Tandläkarförbund.

Samtidigt planerar regeringen en sänkning av åldersgränsen för den fria tandvården från 23 till 19 år. Och det har fått unga att reagera.

– 19 år lite väl långt ner kan man känna, men om de är tvungna att sänka så är 20 år bättre i så fall, säger Jonathan Rönnerfors, 21 år gammal.

Ser problematiken

Nora Rosendahl berättar att hon ser hur det här kan komma att påverka henne och många andra, och tycker att en lösning borde vara att sänka priserna på tandvårdsbesöken.

– Sänkta priser är en lösning men jag förstår att det kan vara svårt att göra det, säger hon.

I klippet ovan hör du mer om hur unga hanterar sina tandvårdsbesök.

varför regeringen diskuterar sänkningen av åldersgränsen

• Regeringen vill tillsammans med SD se över tandvårdens högkostnadsskydd och göra om det för att komma närmare det som finns i den övriga vården.

• Finansiering av de ökade utgifterna planeras ske med en sänkning av åldersgränsen för den fria tandvården från 23 till 19 år.

• Sänkningen beräknas medföra minskade kostnader för staten på ungefär 450 miljoner kronor per år och ska införas 2025.

Källa: Tandläkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.