• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Biskop Fredrik Modéus tycker det är glädjande att så många unga väljer att engagera sig i valet. Foto: Johan Nilsson, TT/Charlotte Granrot Frenberg, Svenska kyrkan

Många unga röstade i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls kyrkovalet och det var många unga som valde att engagera sig. Valdeltagandet var lågt sett över hela landet, men nästintill oförändrat i Växjö stift sedan kyrkovalet 2017.

När kyrkovalet hölls i Sverige under söndagen var valdeltagandet överlag lågt. Omkring 5 miljoner svenskar var röstberättigade i kyrkovalet, men det var bara ungefär 851 000 som röstade. En siffra som motsvarar 17,45 procent av de som är röstberättigade.

I Växjö stift var det 17,63 procent av de röstberättigade som röstade. Motsvarande siffra låg på 17,73 procent vid föregående kyrkoval i stiftet.

Ökat deltagande hos unga

En ökning bland unga som har valt att rösta i årets kyrkoval har märkts av över hela landet, även här i Växjö stift.

– Det är väldigt glädjande och hoppfullt inför framtiden att så många yngre vill engagera sig i kyrkan, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

I klippet ovan hör du honom berätta varför han tror att fler unga valt att rösta.

Riksdagspartierna tappar

Samtliga av de riksdagspartier som har ställt upp i kyrkovalet har backat sedan valet 2017 enligt det preliminära resultatet efter gårdagens val. En siffra som stämmer överens både i kyrkomötet och inom stiftsfullmäktige i Växjö stift. Trots det är fortfarande Socialdemokraterna största parti med sina 24,67 procent.

Preliminärt valresultat i Växjö stift

Arbetarepartiet socialdemokraterna (S) 24,67 procent (13 mandat)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) 20,37 procent (10 mandat)

Centerpartiet (C) 15,26 procent (8 mandat)

Sverigedemokraterna (SD) 9,10 procent (5 mandat)

Frimodig kyrka (FK) 6,42 procent (3 mandat)

Borgerligt alternativ (BorgA) 6,36 procent (3 mandat)

Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) 6,09 procent (3 mandat)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (kr) 4,51 procent (2 mandat)

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) 3,62 procent (2 mandat)

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (MPSKDG) 1,99 procent (1 mandat)

Himmel och Jord (HoJ) 1,62 procent (1 mandat)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.