Masterstudenter på industriresa i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro över industrins framtid i länet. Många arbetsgivare tycker det är svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens och tillsammans med högskolan har de nu anordnat en industriresa.

Industriföretagen har sedan länge efterfrågat arbetskraft med rätt kompetens både ute i landet och i Jönköpings län. En anledning till varför intresset för yrket har minskat kan, enligt professor och industridesigner Dag Holmgren, bero på att studenterna inte vet vad länet har att erbjuda.

– Man tror kanske att det handlar om gammal teknik och man blir ofta förvånad när man kommer till de här företagen, säger han och framhåller att de är väldigt moderna och ligger i framkant.

Nödvändigt att se verkligheten

För att arbetare ska få upp ögonen för yrket och framförallt stanna kvar i länet har nu högskolan i ett samarbete med olika arbetsgivare i länet anordnat en industriresa för masterstudenter under en hel vecka.  

– Jag tycker det är nödvändigt därför att studenter idag utbildas i mycket teori och de behöver också se verkligheten, säger Dag Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.