Region Jönköpings läns inflationssmäll – kostnaderna ökar med 1 miljard

Publicerad

Region Jönköpings län räknar med 1 miljard kronor i ökade kostnader för pensionerna nästa år. Hela 800 miljoner av dem beror på den ökade inflationen. Och nu funderar regionen som bäst på hur de ska klara kostnadsökningen.

I klippet: Så kan regionen komma att lösa kostnadssmällen.

Nästa år kommer kostnaderna för Region Jönköpings län att rusa i höjden på grund av inflationen. Främst handlar det om drivmedel, energi och pensioner.

Den stora kostnadsökningen gäller pensionerna som beräknas öka med 1 miljard kronor. Och det i en budget som kommer att landa på runt 13,7 miljarder.

200 miljoner till pension

200 miljoner kronor av ökningen beror på det nya pensionsavtalet och hela 800 miljoner kronor beror på den beräknade inflationen nästa år.

– Det är oerhört mycket pengar. Fördelen för vår region är att vi har en stabil ekonomi i grunden som ger oss bra förutsättningar att hantera detta. Men det kan märkas genom att vi inte har råd att göra lika stora satsningar som vi har gjort de senaste åren, säger Maria Berghem, ekonomidirektör Region Jönköpings län.

Politikerna i den styrande samverkan med Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara akutsjukhusen vill i nuläget inte kommentera hur de ska lösa de kraftiga kostnadsökningarna. De hänvisar till sin kommande budget som presenteras om en och en halv vecka.

Beräknat resultat för 2022

De tuffare ekonomiska tiderna märks för regionen redan i år. Trots att själva verksamheten i regionen beräknas gå med 1 miljard i vinst under 2022, beräknas det totala resultatet bli mindre, 230 miljoner kronor. Det är 530 miljoner sämre än budget.

Att själva verksamheten går med plus beror främst på att skatteintäkterna och de generella statsbidragen har ökat. Att det totala resultatet trots det blir sämre än budgeterat beror främst på att värdet på regionens aktieinnehav har minskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.