Utlåtandet efter den rättspsykiatriska undersökningen innebär att det kan bli aktuellt med fängelse för mannen.
I slutpläderingen i rättegången argumenterade åklagarna för att dådet skulle betecknas som sju mordförsök och att straffvärdet motsvarade livstids fängelse. Åklagaren yrkar på livstids utvisning för mannen som kommer från Afghanistan.
Hans försvarsadvokat Christian Berntö påpekade däremot att åtminstone ett av dåden snarare borde ses som grov misshandel och att straffvärdet motsvarar ett tidsbestämt fängelsestraff.
”Mådde dåligt”
– Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sa den åtalade mannen själv när han hördes i tingsrätten i början av juni.
Men i det rättspsykiatriska utlåtandet som kom på torsdagen står det att mannen inte har begått dådet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
Kände sig förolämpad
Den åtalade mannen beskriver att han var i dåligt psykiskt skick innan dådet i Vetlanda och att attacken utlöstes av att han blev arg på en person som han upplevde ”ofredade honom”.
– En person som jag inte kände sa att gud finns inte, sa mannen i tingsrätten och la till:
– Den här människan gjorde mig arg.
Han gick hem och hämtade en kniv och tänkte att han skulle skada personen och därefter ta sitt eget liv. Men ingen av de sju män som knivskars var den personen som han säger sig blivit förlämpad av.
Eksjö tingsrätt kommer att återuppta huvudförhandlingen på måndag den 5 juli och då fatta beslut om dom.
Rättspsykiatrisk undersökning
En större rättspsykiatrisk undersökning (RPU) görs för att ta reda på om en person, som av domstol har bedömts skyldig, hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.
Utredningen görs av Rättsmedicinalverket. Den misstänkte undersöks av bland annat rättspsykiater, psykolog och omvårdnadspersonal genom samtal, observationer och tester. Undersökningen tar oftast fyra till sex veckor.
När utredningen är klar skickas ett utlåtande till domstolen. Resultatet av undersökningen kan ha avgörande betydelse för om personen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.
De flesta som utreds har någon form av psykisk sjukdom. Det är dock en hög tröskel till vad som bedöms som en allvarlig psykisk störning, vilket är ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk diagnos. Domstolen är fri att döma till fängelse oavsett vad utlåtandet säger.
2019 genomfördes 573 rättspsykiatriska undersökningar. Av dessa bedömdes 59 procent ha en allvarlig psykisk störning vid gärningen.
Källa: Rättsmedicinalverket