Robert Gunnarsson vice rektor för utbildning på Jönköping University berättar att det finns misstänkt fusk bland studenter som gjort tentor på distans. Foto: Robert Gunnarsson pressbild.

Misstänkt ökat fusk bland distansstudierna

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har universitetsstudenter över hela landet gjort tentor och andra former av examinationer hemifrån. Nu finns tecken på att det har lett till att fusket har ökat. Hittills har flera anmälningar om misstänkt fusk gjorts till disciplinnämnden vid Jönköping University jämfört med tidigare år.

Under förra året anmäldes 105 ärenden till disciplinnämnden vid Jönköping University. Under 2018 och 2017 var det 106 respektive 74 anmälningar. I år har hittills 143 anmälningar kommit in.  

– Vi kan se en tydlig ökning under senvåren på nästan femtio procent fler anmälningar om misstänkt fusk, jämfört med tidigare år, säger Robert Gunnarsson, vice rektor för utbildning på Jönköpings högskola.

Trots ökningen tycker Robert Gunnarsson att det är viktigt att poängtera att majoriteten av studenterna inte fuska på prov.

Hur upptäcker ni att studenterna eventuellt fuskar?

 –Det finns olika sätt att upptäcka fusk. Exempelvis kan vi ibland se tecken på att studenter samarbetat, eller att de använt otillåtna hjälpmedel. Men det är svårt. Vi kan inte ens vara helt säkra på att det är rätt student som tenterat när de sitter hemma.

Förebygga situationen

Gunnarsson berättar att de arbetar aktivt för att förebygga fusk och att han hoppas på att man kan hålla fler tentor på campus i höst.

–Det handlar om att formulera frågorna så att det inte spelar någon roll om de använder hjälpmedel eller inte. Vår ambition är alltid att ha så rättssäkra examinationer som möjligt.

– Det är viktigt att påpeka att det vi har sett är ett ökande antal anmälningar till disciplin- och avskiljandenämnden. En anmälan är inte nödvändigtvis detsamma som att en student fuskat, men det innebär en misstanke om fusk.

I klippet berättar Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet, bland annat om metoder för att minska fusket. Örebro universitet har liksom högskolan i Jönköping märkt av en ökning av fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.