Efter attacken: Tre har livshotande skador

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer vårdas för livshotande skador efter våldsdådet i Vetlanda, där totalt sju personer skadades. Polisen utreder ett eventuellt terrormotiv.

Den misstänkte gärningsmannen, som sköts av polisen, ska inte vara livshotande skadad.

Polisen larmades runt 15-tiden på onsdagen till Bangårdsgatan i centrala Vetlanda. Inringarna berättade att flera personer skulle ha blivit angripna av en man med ett tillhygge.

Gärningsmannen, som ska vara i 20-årsåldern, kunde identifieras tre minuter efter att första polispatrullen anlände till platsen. Han ska vara bosatt på en ort på det småländska höglandet och vara känd av polisen sedan tidigare för ringa brott.

Våldsdådet i Vetlanda

– Vi skickade flera polispatruller till platsen. Nästan omgående kunde en misstänkt gripas, säger Malena Grann, polisområdeschef i Jönköping.

Utreder eventuellt terrormotiv

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns detaljer i utredningen som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv, men vad det är för detaljer är inte känt.

– Vi utreder i förundersökningen om det finns eventuella terrormotiv, men det får utredningen visa framöver. Vi har ett nära samröre med Säpo i detta, säger säger Malena Grann.

Polisen vill inte berätta vilket tillhygge som användes vid attackerna. Flera personer ska ha blivit vittnen till händelsen. Fem brottsplatser har identifierats.

Polisen har spärrat av flera områden i centrala Vetlanda. Foto: SVT/Kristin Renulf

Bevakas på sjukhuset

Tre av offren har livshotande skador, två personer är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad, enligt Länssjukhuset Ryhov.

Den skottskadade misstänkte gärningsmannen bevakas av polis på sjukhuset.

– Det är vår bedömning att kunna höra honom när han är vårdad, säger Jonas Lindell, polisområdeschef.

Flera områden i de centrala delarna av staden spärrades av under polisinsatsen, däribland området vid tågstationen. Tågtrafiken genom Vetlanda stoppades också.

Särskild utredning

Ett 15-tal polispatruller deltog i insatsen tillsammans med ytterligare resurser, bland annat kriminaltekniker.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en utredning av polisens agerande i samband med gripandet, enligt rutin.

Vetlanda kommuns krisstödsgrupp, den så kallade posom-gruppen, är inkopplad efter händelsen och finns i Missionskyrkan.

Vet du mer om händelsen i Vetlanda, kontakta SVT: jonkoping@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet