Det ska framhållas att Ulf Kristersson, efter mindre än en vecka på posten som partiledare, inte är insatt i moderatbråket i Jönköping. Men som en kommentar framhåller han vikten av förtroendevalda politiker beter sig på ett vettigt sätt mot varandra.
– Jag brukar säga att prata med varandra är allmänt sett bättre än att prata om varandra. Det gäller i privatlivet och det gäller i partier och mellan partier också.
LÄS MER: Toppmoderater lämnar efter bråk
Anständigare ton behövs
Ulf Kristersson besökte Moderata ungdomsförbundets arbetsstämma som pågår i Jönköping. Där talade han bland just om samtalsklimatet inom politiken. I sitt tal på MUF-stämman manade moderatledaren ungdomarna till att hålla en, kanske lite anständigare ton, än hur det ibland brukar kunna låta gentemot de andra allianspartierna.
– Vad jag försöker mana fram är ett lite anständigare samtalsklimat i Sverige. Jag tycker det finns en gnällighet, en ängslighet och en stingslighet i svensk politik just nu, som jag tror många människor vänder sig ifrån. Man missförstår varandra avsiktligt, man lyssnar inte på varandra, man tar inte in vad den andra säger. Det tror jag är dåligt för svensk politik på längre sikt.
Splittring
Partiet är splittrat av personmotsättningar i Jönköping och många har hävdat att partiet varit splittrat i viktiga frågor på nationell nivå. Vad kan då Ulf Kristersson göra som ny partiledare för att ena partiet?
– Jag tycker inte vi är särskilt splittrade. Det finns säkert på sina kanter problem, det finns det i alla partier, jag kan inte Jönköping så väl måste jag medge. Men i grund och botten är vi inget splittrat parti. Vi har haft en tuff mandatperiod bakom oss. Decemberöverenskommelsen var inte bra, int för Sverige, men inte heller för alliansen och för moderaterna utan det finns en förväntan om att vi tar oss samman, att vi enas, att vi gör en bra valrörelse.
Social ärftlighet
Moderatledaren uppehöll sig i sitt tal inför MUF-ungdomarna också om social ärftlighet och anknöt till hur denna bröts för 60 år sedan genom att många kunde ta studentexamen. Men vilken bäring har det på dagens politik? Jo, idag finns samma problem för nyanlända, enligt Ulf Kristersson.
– Nu är jag rädd att det kommer människor till vårt land som har föräldrar som inte kan svenska, som har låg utbildning och som får en dålig start och att de barnen också får en dålig framtid i Sverige.
– Så ska vi inte ha det utan alla barn och unga ska få en chans att stå på egna ben, lyckas på egna meriter.