Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joullnar hittades död i skogen nära den nu morddömda mannens bostad. I klippet hör du varför 22-åringen döms till ett tidsbestämt fängelsestraff och inte livstids fängelse som åklagaren yrkat på. Foto: Privat/SVT

18 års fängelse för mordet på Joullnar

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten i Jönköping dömer den 22-årige man som åtalats för mord och grovt gravfridsbrott i fallet Joullnar till 18 års fängelse.

Joullnar hittades mördad i ett skogsområde i Taberg utanför Jönköping i mars förra året, i närheten av mannens bostad.

Tingsrätten konstaterar att ett starkt indicium på att Joullnar har misshandlats och dödats i 22-åringens bostad är den tejpbit som hittats nära platsen där kroppen låg. Den kunde matchas med en tejprulle inne i huset.

Dessutom har tingsrätten bedömt att de elkablar som hittats i huset sannolikt använts för att misshandla henne, och att fynden i kombination med att hennes telefon befunnit sig på hans adress gör att rätten konstaterar: Det finns inget som tyder på att hon dödats på anträffandeplatsen eller någon annanstans, skriver man i domen.

Mordet i Taberg

Två tänkbara motiv

Rätten konstaterar också att det finns två tänkbara motiv. Dels ett sexuellt och dels ett ekonomiskt, men rätten landar i att det inte gått att säkert klargöra.

Utredningen har visat att pengar från Joullnars konto har swishats till en man i Huskvarna, samma dag som hon försvann, och att 22-åringen kort därefter ringt honom och fått tillbaka pengarna i kontanter.

Det är också klarlagt att 22-åringen tittat på våldsporr dagarna innan de träffades hemma hos honom.

Har nekat till brott

22-åringen har hela tiden nekat till brott. Hans advokat, Andreas Grudemo, yrkade under sin slutplädering att 22-åringen skulle frikännas från alla åtalspunkter och släppas på fri fot.

– Hon levde när hon lämnade min bostad, berättade 22-åringen i rätten.

Åklagaren yrkade under slutet av tingsrättsförhandlingen att 22-åringen, som åtalats för mordet och grovt gravfridsbrott, ska dömas till livstids fängelse och utvisning. Nu blir det ett tidsbestämt straff: 18 års fängelse.

I klippet ovan hör du varför det inte blev livstids fängelse.

Mannen döms även till utvisning, med ett återreseförbud utan tidsgräns och att betala skadestånd till Joullnars barn och syster med sammanlagt 445 000 kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
43-åriga Joullnar mördades utanför Jönköping. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Taberg

Mer i ämnet