Andelen elever i Jönköpings län som är behöriga till yrkesprogrammet på gymnasiet har minskat jämför med förra året. Foto: JESSICA GOW / TT

Mörka siffror i länet – var femte elev saknar behörighet till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Var femte niondeklassare i Jönköpings län fick inte betyg som gav behörighet till gymnasiet i år. Det är en försämring med tre procent jämfört med förra året.

Under torsdagen kom siffror från Skolverket vad gäller behörigheten till gymnasiet. De visar att andelen elever som är behöriga till gymnasiet har minskat från 84,8 procent 2023 till 81,8  procent 2024 i Jönköpings län. Siffrorna är sämre än riket som helhet, där är det 83,7 procent av eleverna som har tillräckliga betyg för att komma in på gymnasiet.

– För många elever är det ett godkänt betyg i matematik som saknas för att man ska bli behörig till gymnasiet. Skolväsendet behöver kraftsamla, säger Anna Castberg avdelningschef på Skolverket.

Flest andelen behöriga

Flest andelen behöriga elever hittar vi i Tranås kommun. Där är 88,8 procent i samtliga skolor behöriga till yrkesprogrammen. Den kommun som har minst andelen behöriga elever är Gnosjö, där är endast 58 procent behöriga till yrkesprogrammen.

Så ser det ut i din kommun

Andelen elever i procent som är behöriga till yrkesprogrammen på gymnasiet i varje kommun i Jönköpings län.

Aneby 86,1

Eksjö 78,8

Gislaved 75,9

Gnosjö 58,0

Habo 86,8

Jönköping 85,6

Mullsjö 74,7

Nässjö 85,3

Sävsjö 83,1

Tranås 88,8

Vaggeryd 83,2

Vetlanda 75,6

Värnamo 74,8

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.