En helikopter samlar vatten i sjön Grötingen för att bekämpa skogsbranden på Grötingenberget i Bräcke kommun i Jämtland 2018. Foto: Robert Henriksson/TT

MSB sätter in helikoptrar i brandberedskap i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för skogsbränder i länet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer därför att ha två helikoptrar i beredskap i Jönköping.

Prognosen pekar på strålande midsommarväder i Jönköpings län – men med det kommer också en del risker.

Enligt SMHI är risken för skogsbränder stor eller mycket stor i södra halvan av Sverige. I grannlänet Kalmar är brandrisken extremt stor. Därför kommer MSB från och med midsommarafton att ha åtta helikoptrar i 90 minuters beredskap – två av dem stationeras i Jönköping. Övriga sex helikoptrar kommer att stå i beredskap i Luleå, Östersund och Västerås.

Helikoptrarna ställs i beredskap på platser i landet där risken för skogsbränder är som störst, och det omprövas hela tiden, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Även flygplan

Utöver förstärkning med helikoptrar kommer även fyra så kallade skopande flygplan att stå i beredskap på Skavsta flygplats i Nyköping.

Roger Gustafsson säger att om den lokala räddningstjänsten begär stöd från MSB så kan helikoptrarna och flygen sättas in i ett tidigt skede, vilket minskar risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder.

Än så länge är det inte utfärdat något eldningsförbud i Jönköpings län, vilket däremot grannlänet Kronoberg inför från och med imorgon fredag. Däremot är brandrisken extremt hög i stora delar av länet.

Tips för att minska risken för skogsbrand

Ta reda på om det råder eldningsförbud, till exempel via kommunen eller länsstyrelsens webbsidor eller MSB:s app Brandrisk ute.

Är brandrisken hög? Välj andra alternativ till att elda eller grilla.

Om du tänkt elda, välj en säker plats – en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand.

Elda inte om det blåser mycket.

Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.