En bild som visar en hand med en biljardkö som förbereder sig att spela biljard vid ett biljardbord med färgglada bollar. Till höger finns en del av en person med kort, blont hår i fokus, med en bakgrund i en mjuk färg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och hör Lena Nyberg berätta varför MUCF tycker att det är viktigt att fritidsgårdar får finnas kvar. Foto: Björn Lindgren/TT, Ebba Öberg/SVT

MUCF: Därför behövs fler fritidsgårdar

Publicerad

Mötesplatserna för barn och unga är många i dag – då många dessutom umgås även digitalt.

Men fritidsgårdarna fyller fortfarande en viktig funktion och behöver bli fler, det menar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Fritidsgårdar finns i de flesta kommuner, enligt MUCF, även i mindre kommuner runt om i landet. Många har dock fått dra ner på verksamheten, exempelvis minska öppettiderna, på grund av ekonomiska skäl.

Enligt Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF, är det totalt sett en liten del av alla ungdomar som går till fritidsgården men den fyller en viktig funktion, bland annat för att minska utanförskap och kriminalitet.

– En meningsfull fritid och skolgång är faktorer som gör att man inte hamnar i risk i samma utsträckning. Dessutom så skapar det en bra uppväxt för unga då man får goda vuxna runtomkring sig, säger hon.

I klippet förklarar Lena Nyberg varför fritidsgårdar är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.