Det var i september förra året som kommunfullmäktige i Mullsjö beslutade att köpa marken på Kärleksudden för 14 miljoner kronor. Beslutet ifrågasattes av bland annat företrädare för Mullsjö Framtid, som menade att det överenskomna priset var oskäligt högt, och de överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Enligt en värdering som Mullsjö Framtid lät göra så värderades marken bara till 6,8 miljoner, och kommunen hade med andra ord gått med på att betala mer än det dubbla marknadsvärdet.
Mullsjö kommun å sin sida försvarade priset, bland annat med att Kärleksudden är ett attraktivt område som ligger centralt i Mullsjö, precis intill Mullsjön.
Bryter mot kommunallagen
Nu har ärendet avgjort i Förvaltningsrätten och domstolen väljer att gå på de klagandes linje. Enligt deras bedömning så kan köpet ses som ett riktad stöd till en enskild näringsidkare, och bryter därmed mot kommunallagen:
”Den avtalade köpeskillingen överstiger markområdets marknadsvärde i så stor utsträckning att den måste anses utgöra individuellt riktat stöd till en enskild näringsidkare. Det har inte framkommit några sådana synnerliga skäl som krävs för att den typen av stöd ska kunna godtas.”
Dåligt förberett
Domstolen konstaterar också att det fanns brister i kommunens beredning av köpet:
”Även om kommunen tidigare genomfört flera fastighetsförvärv, framstår det som att man inte tidigare hade köpt några fastigheter av nu aktuell typ och storlek. Trots det lät kommunen inte genomföra någon extern värdering. Det är inte säkert att resultatet av förhandlingarna hade blivit detsamma om kommunen haft ett bättre underlag. Enbart det faktum att en säljare vägrar att sälja en fastighet för ett marknadsmässigt pris medför inte heller att det blir tillåtet för en kommun att köpa fastigheten för ett betydligt högre pris.”
Ska diskuteras
Förvaltningsrätten är däremot inte helt enig i sin bedömning, utan en av rättens tre ledamöter ansåg att köpet var skäligt. Nu kommer ärendet att tas upp för diskussion bland Mullsjöpolitikerna igen. Ett alternativ är att köpet helt enkelt uteblir, men i och med att att rätten inte är helt enig kan det finnas skäl för kommunen att överklaga beslutet till högre instans, enligt kommunalrådet Henrik Jansson(M):
–Vi får se hur vi kommer gå vidare med det här nu, om vi ska överklaga beslutet eller inte. Det måste vi ta en diskussion om, säger Henrik Jansson.