Nässjö Basket kan vinna sin första titel någonsin under lördagen, när de spelar final i svenska cupen. Foto: Jörgen Jarnberger/BILDBYRÅN /privat

Nässjö Basket kan vinna första titeln någonsin – inför jättepublik

Publicerad

Nässjö Basket kan vinna sin första titel någonsin när de möter Norrköping Dolphins i svenska cupens final under lördagen. 7000 personer har köpt biljetter till drabbningen på Hovet – och flera supporterbussar har lämnat Höglandet för huvudstaden.

SVT Jönköping når lagets tränare Sergio Vicente Beleña under lagets resa upp till Stockholm. Planen är att besöka arenan klockan nio under matchdagsmorgonen, för att spelarna ska få se hur arenan ser ut och förbereda sig för publikhavet som komma skall.

– Sen har våra bästa spelare erfarenhet från att spela utomlands, de har spelat i stora arenor. Sen är det större att spela i en final än att spela i en stor arena. När du väl spelar finalen tänker du inte på hur många som står på läktaren.

Om någon sa till dig inför säsongen att ni skulle nå cupfinalen, hade du trott på den personen då?

– Förmodligen inte i början, säger tränaren och skrattar.

– Men för att vara ärlig har vi ett lag som kan slå alla. Jag är ny här i Sverige, vi har många nya spelare också, och för att prestera behöver man tid. Vi spelade riktigt bra i kvartsfinalerna och semifinalen, och nu är vi här i finalen.

För motståndet står den regerande cupmästaren Norrköping Dolphins, som vunnit SM-guld tre år i rad.

– Om vi är jättesolida i försvaret har vi en chans att vinna cupen. Sen måste vi vara redo mentalt för att hantera de svåra stunderna i matchen, säger Sergio Vicente Beleña.

Ni har chansen att vinna Nässjö Baskets första titel någonsin. Hur känns det?

– Jag är riktigt glad för det. Jag har varit här i fem månader och nått finalen för första gången någonsin. Kanske kommer mitt namn vara här för alltid, säger Sergio och fortsätter:

– Det är jättestort. Jag har varit tränare i tio år nu på proffsnivå. Det här är ett lag vi kommer minnas länge, det är jättespeciellt för mig.

Hur kommer du fira om ni vinner?

– Jag vet inte helt ärligt. Nu tänker jag på hur vi ska förbereda oss för matchen och göra laget redo för i morgon. Vi får se om vi vinner, något kommer hända, men vi har inte planerat någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.