Inom en snar framtid blir det solceller på sju av kommunens fastigheter, exempelvis Skogsborgs äldreboende i Bodafors och Nässjö ishall. Det här är en del i att satsa på mer förnybar energi, berättar Sören Dahl, energi- klimatrådgivare Nässjö kommun.
– Det är faktiskt lönsamt idag att investera i solceller. Man är mer intresserad av att producera sin egna el och dessutom har det kommit fram fler aktörer på marknaden.
Fler aktörer
Enligt kommunens siffror producerar de över 1,1 miljon kWh från solcellsanläggninar, vilket är en fördubbling på mindre ett år.
– Det är ju bättre för miljön framförallt och bättre för ekonomin i det långa loppet att producera elen själv, säger Simon Carlsson, byggchef i Nässjö kommun.
Samtidigt håller solcellerna bara i drygt 30 år?
– Fast under den tiden producerar man mycket el så man slipper att köpa från kärnkraft eller vad den nu kan komma ifrån.
Slipper underhåll
Unikt för Nässjö är att kommunen upplåter taken till en entreprenör som bygger solcellerna och sedan köper kommunen den energi som blir. Det är bara Järfälla och Nässjö kommun i landet som använder sig av denna modell för att få solceller på sina egna tak.
– Det är ett snabbt sätt att komma igång. Man behöver inte belasta kommunens investeringsbudget utan man kan ta det på driftsbudgeten, säger Simon Carlsson, kommunens byggchef.
Om det blir en överproduktion av el säljs den ut på nätet. Fördelen är bland annat att kommunen får ett fast elpris och även slipper service och reparationsarbeten på solcellsanläggningen.
Nässjö kommun har räknat på vilket som är mest ekonomiskt och säger att det blir ungefär samma kostnad som om kommunen skulle äga solcellsanläggningen.
– Det här är ju ett led i att skapa en kunskap kring solceller och snabbt komma igång. Sedan finns en tanke om att kunna göra det i egen regi.