• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Även att det kostar mycket pengar värderar folket det högt bland årets händelser, tror kommunen. Foto: TT

Nässjö tänker digitalt när fyrverkerier kan skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Av tretton kommuner i länet är det fyra stycken som firar nyår – alla med fyrverkerier. I Nässjö kommun är målet att ligga i framkant vad det gäller digital teknik, därför kan det nästa år bli en ljus- och lasershow, istället för raketer.

Sedan millennieskiftet har Nässjö kommun erbjudit underhållning i form av fyrverkerier vid tolvlaget. Efter sjutton år går nu tankarna kring att göra en förändring. Förslaget som en medborgare har lagt, handlar om en ljudlös ljus- och lasershow, vilken i sådana fall både är vänlig för djuren och miljön.

Det är två av anledningarna men också för att Nässjö kommun är måna om att följa med i utvecklingen.

– Vi vill vara en smart, digital och hållbar kommun i all vår utveckling, förklarar kommundirektören Karl G Bartoll.

En större kostnad

En stor skillnad med att ha fyrverkerier jämfört med en modern och digital show är prislappen.

I en intervju med Anders Hulusjö KD, ledamot i Jönköpings kommun, menar han att prisförslaget var alldeles för högt för att ta emot. Han berättade om en annan kommun i landets som fått betala över en halv miljon kronor.

Men i Nässjö kommun ligger beloppet något lägre än i Jönköping.

– I utredningen diskuterar vi det och det skulle nog kosta tre gånger så mycket som det nuvarande, menar han och berättar att det skulle gå på 100.000 kronor.

Även att det kostar mycket pengar värderar folket det högt bland årets händelser, tror kommunen.

– Vi uppfattar det som att Nässjöborna uppskattar att ha ett firande, säger han och fortsätter:

– Det här med fyrverkerier är en tradition över hela världen, så det kommer att finnas kvar i någon form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.