Bilder från valpar i Brängenreviret. Bilden togs 2021. Foto: Länstyrelsen

Nu blir det fler vargar – valpar födda i två revir i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser det ut att bli fler vargar i Jönköpings län. Under sommaren har flera observationer av vargvalpar rapporterats in till Länsstyrelsen i Jönköping.

Brängenreviret, som sträcker sig in i Mullsjö kommun, ser ut att ha fått fler vargvalpar enligt observationer som rapporterats in till Länsstyrelsen i Jönköping. Flera gånger tidigare har det fötts vargvalpar i reviret.

Mossjöreviret, som främst finns i delar av Vaggeryds och Gnosjö kommuner, bekräftades under vinterns varginventering. Nu ser vargparet ut att ha fått sina första valpar. Bilderna som rapporterats in visar tre valpar samtidigt – men hur många som fötts är inte klart.

Varginventering

Exakt hur många vargvalpar som fötts i Jönköpings län det här året kommer först att bli klar under Länsstyrelsens inventering som startar 1 oktober och pågår till 31 mars nästa år.

I klippet nedan berättar rovdjurshandläggaren Linda Andersson om länets senaste vargrevir.

På bilden är Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Hon sitter på huk på en skogsväg, i handen håller hon en plastpåse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rovdjurshandläggaren Linda Andersson håller i vargspillning som kommer från en varg i Västra Götaland. Se i klippet hur du kan känna igen vargspillning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.