I dag möter Johans Gustafsson pressen. Foto: Anna Svensson/SVT

Johan Gustafsson: ”Inte alltid jag trodde att jag skulle komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

Skägget var borta när Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali, för första gången sedan frisläppandet höll en pressträff.

– De sa bara, vi släpper dig här.

I över fem år satt Johan Gustafsson från Värnamo i fångenskap efter att han kidnappats under en motorcykelsemester i Mali 2011. Den 26 juni i år släpptes han plötsligt och efter det har Johan Gustafsson andats ut hos sin familj och gett få intervjuer och uttalanden.

– Jag vill tacka alla som skänkt en tanke. Det värmer varje gång någon välkomnar mig hem. Det har varit tuffa år för mig och min familj, säger Johan Gustafsson.

Svensk man kidnappad i Mali

LÄS MER: ”Han riktade sin kalasjnikov mot mitt huvud”

Han berättade om varför han valde att resa till Mali.

– Jag ville se de här länderna i kontinenten själv och inte bara det jag läst om. Inför resan såg vi inte Mali som ett farligt land, utan ett stabilt land. Hade det funnits en varning så hade jag inte rest dit. Vart vi än åkte så träffade vi turister.

Foto: TT

”Första tiden var tuff”

Han hade precis tagit en tupplur när det blev tumult på innergården. När Johan öppnade dörren så stod där en man med en kalsjnikov. En tysk turist sköts kallblodigt till döds. Han fördes bort långt ut i öknen tillsammans med sydafrikanen Stephen McGown och nederländaren Sjaak Rijke.

TV: Detta har hänt

– Första tiden var tuff, men jag sysselsatte mig med projekt. Försökte lära mig lokala språk och även franska. Jag byggde kojor och idrottade för att hålla mig i form. Jag tänkte ta mig därifrån och ville inte sitta där för evigt. Plötsligt öppnades en dörr och jag var fri.

Vad som låg bakom frigivandet är oklart.

– Jag kan bara spekulera som alla andra. Jag hoppas att de var riktigt trötta på mig. Ingen ska tillgodose den här organisations krav. Jag hoppas att Sverige håller sin policy och inte ändrar det. Jag tror inte på lösensumma.

Tårögda svenska poliser

Sekunderna innan frisläppandet vågade han inte riktigt tro på det.

– Jag vågade inte hoppas eftersom man vid flera tillfällen fick höra att ”snart kommer du släppas”. Sedan stannade bilen och de sa bara, vi släpper dig här. Då möttes jag av tårögda svenska poliser.

TV: Här är första hälsningen från Johan Gustafsson

”De lockas av gratis mat och vapen”

Han beskrev kidnapparna som analfabeter från öknen.

– Enligt deras världsbild så är jorden platt, så man hade diskussioner med dem. De kommer från en religiös sekt (från Algeriet, Marocko, Tunisien) och har levt under starkt förtryck. En del har tagit sig till Mali och de lockas av gratis mat och vapen. Jag ser ett agg mot dem: vad de gör mot lokalbefolkningen och terrorattacker mot hotellen.

För att rädda sitt liv konverterade han till islam.

– Jag tänkte att det kanske leder till att jag blir frigiven.

Foto: TT

Nu är han en fri man och blickar framåt.

– Jag tar ett steg i taget och försöker träffa mina vänner. Sedan tänker jag skaffa ett jobb och jag kommer att fortsätta resa. Jag gillade mitt tidigare liv.

Bakgrund: Mali-kidnappningen

Den 25 november 2011 var sydafrikanen Stephen McGown (som även har brittiskt medborgarskap), Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.

Rijke fritogs i april 2015. Gustafsson släpptes fri och återkom till Sverige den 26 juni i år.

Enstaka livstecken har förekommit under tiden i fångenskap. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs i april och sydafrikanen Stephen McGown släpptes i slutet av juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet