De vill skydda den småländska ostkakan

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Ostkakans vänner har kallat till ett stormöte i länsresidenset i Jönköping. Kommer gör företrädare för samtliga stora tillverkare som säljer den småländska delikatessen och anledningen är försöka få namnet ”Småländsk ostkaka” registrerat som speciellt livsmedel inom EU.

Ostkakans vänner är en ideell förening som värnar om ostkakans traditioner. Och nu tar föreningen ytterligare ett steg i ostkakans namn och vill få den älskade småländska rätten EU-skyddad.

Det är medlemmen Eric Andersson som har sammankallat till onsdagskvällens stormöte.

– Alla stora tillverkare kommer, Frödinge, Vrigstad, Brostorp med flera. Vi ska diskutera vad en äkta ostkaka är, vad som ska ingå för att det ska vara en äkta småländsk ostkaka.

En marknadsgrej

Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Det kan gälla skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet. Exempel på skyddade produkter är Skånsk spettekaka, Hushållsost och Falukorv, enligt Livsmedelsverket.

Och anledningen till stormötet i Jönköping är att alltså att få namnet ”Småländsk ostkaka” skyddat och innehållet definierat.

– Man skyddar ju vissa namn som Kalix löjrom till exempel. Nu är det ostkakan som står på tur, säger Eric Andersson.

Och att mötet hålls i länsresidenset i Jönköping är ingen slump.

– Landshövdingen är med i styrelsen så det är därför. Ikväll kommer vi att vara cirka 15 personer som ska enas. Det blir en fin marknadsgrej att få namnet registrerat.

Ostkaka

Ostkaka är en bageriprodukt vars  huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa samt ägg, mjöl, socker och fett. Rätten serveras vanligtvis som efterrätt eller mellanmål.

Ostkaka är en traditionell rätt i Sverige men den småländska har kommit att bli dominerande. I Smålands brukar ostkaka främst smaksättas med mandel, socker och grädde.

Källa: Ostkakans Vänner samt Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.