Jönköpings kommun har tillsammans med räddningstjänsten och Jönköping energi beslutat att säkra den lokala elförsörjningen vid eventuella kriser där elen är hotad. Ö-drift handlar om ett system som ska kunna försörja samhället med el i mindre områden även utan koppling till stamnätet.
Vattenkraft och kraftvärme
Det innebär att energibolaget ska kunna producera och distribuera tillräckligt mycket egen el för att hålla igång samhällets allra viktigaste funktioner som hälso- och sjukvården och VA-nät. Jönköping energi planerar att göra detta genom vattenkraft från Huskvarnaån och kraftvärme från Torsvik.
– Om vi har ett långvarigt bortfall av el från det överliggande nätet är det oerhört viktigt att ha detta. Hur stor sannolikhet det är för det kan man alltid spekulera i. Nu bedömer man i alla fall att det är superviktigt och vi hoppas kunna genomföra detta, säger Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping energi.
I klippet berättar Fridolf Eskilsson hur länge ö-driften räcker.
Om det blir en elkris idag
Under hösten kommer energibolaget att prova systemet, och förhoppningen är att krisberedskapen blir verklighet 2024. Om det skulle ske ett bortfall av elen innan det finns reservkraftverk att distribuera el ifrån.
– Det man normalt sett gör vid bortfall av el är att ha reservkraftverk med små dieselgeneratorer som löser den lokala platsen. Räddningstjänsten är otroligt drivna i den här typen av arbeten, säger Fridolf Eskilsson.
Men om det redan finns reservkraftverk – varför behövs ö-drift?
– Ö-drift är nödvändigt som nästa steg. Det är inte säkert att reservkraftverken som finns idag räcker till VA-systemet och värmesystemet omfattas inte ens – det ser vi är viktigt att kunna leverera, säger Fridolf Eskilsson.