– Det är fruktansvärt mycket slöseri och dessutom är det ju nästan omoraliskt att kasta så mycket mat när andra är hungriga, säger Gisela Brumme från klimatrådet Jönköping.
Klimatrådet som är en samverkansorganisation, vars syfte är att arbeta med klimatfrågan, har beslutat att utmana matsvinnet lite extra och riktar sig därför till länets skolor.
Ska mäta tydligare
Enligt siffror från Livsmedelsverket slänger varje svensk i genomsnitt 19 kg mat per år i onödan och 26 kg flytande mat hälls ut i slasken.
Det är för mycket menar klimatrådet som ska skicka ut en mall till samtliga skolkök i länet under hösten. Mallen ska göra det lättare för personalen att jämföra hur stort matsvinnet är i förhållande till andra skolor. Lena Ottosson är kostchef i Vetlanda kommun och hon välkomnar mallarna, bara de är tydliga.
– Det som är viktigt är att vi mäter likadant. I dag mäter vi väldigt olika, säger hon.
SVT Nyheter Jönköping träffar Lena Ottosson på Landsbro skola utanför Vetlanda. Här går elever från förskoleklass upp till nionde klass. I kommunen slängs i genomsnitt 26 gram av den mat som varje elev lägger på tallriken per dag.
Viktigt med schemaläggning
I snitt 2 kg mat från varje kök i kommunen slängs dagligen i soporna för att den inte håller måttet eller för att den blivit över från köket. Enligt kostchefen har de lyckats minska just det svinnet som kallas kantinsvinn, men tallrikssvinnet är svårare att minska.
– Det går upp och ned. Tallrikssvinnet är svårare för oss i köket att påverka. Det handlar bland annat om schemaläggning, måltidsmiljön, köer, vett och etikett, hur man tar sig mat, säger Lena Ottosson.
”Man vill hellre ha rast”
I matsalen träffar SVT Nyheter Jönköping några av eleverna. I matkön står en kille som säger att han ofta slänger mat och förklarar varför:
– Ganska mycket för jag vill inte gå två gånger. Jag vill ut från matsalen snabbt och gå på rast.
En annan elev medger att han slänger skolmat ibland, även om det inte sker så ofta.
– Jag har inte så mycket problem med det, men det känns ju dåligt att ta en tallrik full med mat och sedan slänga, säger han.
För att minska matsvinnet i Vetlanda kommun ska skyltar sättas upp i matsalen som visar hur mycket mat som slängs. Klimatrådet hoppas också att skolans hemkunskap ska ta upp frågan.
– Man kan ju göra en dag mot matsvinnet exempelvis, föreslår Gisela Brumme.
Måste smaka
Hon säger att det är viktigt att lärarna pratar om problemet så att barnen förstår att matsvinnet är ohållbart.
Även i köket finns det förbättringspotential, tror kostchefen.
– Vi är jättenoga med säkerheten på maten men vi kanske kan återanvända saker på ett helt annat sätt. Exempelvis att man inte strikt går efter bäst före datum, säger Lena Ottosson.
Hon får medhåll från Klimatrådets Gisela Brumme:
– Det är ju ett ”för säkerhets skull” datum. Det är mycket möjligt att maten är fullt okej även efter det, säger hon.
– Man måste smaka innan man kastar maten.