Nu hoppas man på att kunna rädda saker efter kyrktornsbranden i Hagshult, se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Nu ska värdesaker räddas efter branden i klockstapeln

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar länsmuseet i Jönköping tillsammans med en timmerman att dokumentera den nedbrunna klockstapeln i Hagshult i Vaggeryds kommun. Under veckans ska det tas reda på vilka saker som går att återanvända och vad som måste slängas efter branden.

En månad efter branden i klockstapeln i Hagshult börjar länsmuseet i Jönköping att arbeta med provtagning av timmermaterialet. Detta för att kunna se vilken typ av virke som användes när den byggdes. Detta görs inför en eventuell återbyggnad.

– Vi kommer att såga ut sågskivor av virket och då går det att se hur årsringarna ser ut på det, säger Britt-Marie Börjesgård byggnadsantikvarie på länsmuseet i Jönköping.

Under hela veckan kommer länsmuseet arbeta med att dokumentera det brända materialet samtidigt som det ska röjas undan.

Misstänks vara anlagd

Utredningen om branden pågår fortfarande. Polisen arbetar utifrån en teori att den varit anlagd.

– Svaret vi fått från undersökningar tyder på detta då det hittats spår efter någon form av brandfarlig vätska som i nuläget inte går att förklara, säger Pia Paldanius, förundersökningsledare på polisen.

I nuläget finns det ingen person misstänkt för branden.

Förhoppningen under veckan är också att rädda material av kulturellt värde, se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.