Formel1

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I morgon kan du se dokumentären om hur Formel 1 kom till Anderstorp på SVT Play. Foto: Arkivbilder

Ny dokumentär på SVT om Formel 1 i Anderstorp

Uppdaterad
Publicerad

I morgon har dokumentären ”Smokeys dröm” premiär på SVT. Den handlar om Sven ”Smokey” Åsberg som mot alla odds lyckades locka Formel 1 till Sverige och Anderstorp. Under stora delar av 70-talet kunde man i Anderstorp se stora namn som Ronnie Pettersson, Jackie Stewart i den småländska orten.

När Sven Åsberg flyttade till Anderstorp på 60-talet hade han en galen dröm. Han ville bygga en racingbana som skulle locka Formel 1 till Sverige, något han lyckades med.

– Detta är en allmängiltig berättelse om att lyckas mot alla odds och att skapa något fantastiskt ur ingenting. Det är en berättelse om en hel bygd som slöt sig samman och om ledarskap, driftighet, Småländsk klurighet och framförallt om drömmar – ”Smokeys dröm”, säger Anton Berg som är redaktör för serien.

Här kan du se dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.